IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кино с виртуална реалност отваря врати в Амстердам

Филмите ще са с продължителност от около 35 минути

10:43 | 07.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Вече почти всеки ден говорим за виртуалната реалност, както преди години си говорихме за iPhone, iPad и други вече до болка познати продукти. Очевидно е че всички големи технологични компании ще се опитат да генерират големи печалби от очилата за виртуална реалност през тази година, но те не са единствените, които имат апетит към новата технология.

Най-новият начин да се грабне парче от пая очевидно е... киното. В края на миналата седмица VentureBeat съобщи, че компания, базирана в Холандия, е създала първото кино с очила за виртуална реалност. То носи името VR Cinema и отваря врати в Амстердам, а към края на годината се планира старт и в Берлин, Лондон, Барселона и Париж.


 
Може би зад идеята тайно стои Samsung, тъй като залата, пълна с въртящи се столове, е оборудвана само с очилата на производителя - Samsung Gear VR, както и с негови слушалки. Билетите за VR Cinema струват 12,50 евро, като капацитетът му за сега е до 400 посетители на ден. Филмите няма да бъдат най-новите, а специално подбрани за целта заглавия, които ще са с продължителност около 35 минути. Идеята е за краткото време да се покаже разнообразието на виртуалната реалност.
 
Доколко тази идея ще се възприеме в дългосрочен план е доста неясно. Киното до голяма степен дължи успеха си на социалния елемент, който очевидно при VR Cinema липсва. Дали ще сме у дома и ще гледаме филм с VR очилата или ще сме в киносалон с множество хора около нас, които така или иначе няма да виждаме - няма особена разлика .
 
По-скоро идеята е хората да наемат виртуалните очила за известно време, тъй като 12,50 евро звучи доста по-добре, отколкото цените за закупуването на очила, които варират между 50 и 500 евро.
 
"Когато първият филм е бил излъчен в кино в края XIX век, никой не е можел да си представи, че той би се превърнал в един от основните начини за комуникация и забавление в днешно време," споделя основателят на VR Cinema пред VentureBeat Джип Самхауд.

"Направихме няколко турнета от октомври миналата година досега в различни градове и страни и всяко беше толкова успешно, че решихме да отворим кино в Амстердам. Продължаваме да търсим най-добрите локации в Европа за още обекти, като Берлин е почти потвърден."
 
В сравнение с идеята за създаване на игри за виртуалната реалност, които все пак имат нужда от солидна база потребители, която тепърва ще се набира, тази идея звучи малко по-смислено. Със сигурност има любопитни хора, които обаче не са сигурни дали устройствата си струва високата цена. Така за 12,50 евро ще могат да вземат решение дали да си купят или не очила за виртуална реалност. 

Повече новини можете да прочетете в Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още