IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И японци ще правят Mercedes

Daimler чупи табуто си и започва сътрудничество в производството с Nissan

13:32 | 23.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Daimler обмисля за първи път в историята си да строи заедно със своя партньор Renault-Nissan автомобили от основната си марка Mercedes. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Daimler обмисля за първи път в историята си да строи заедно със своя партньор Renault-Nissan автомобили от основната си марка Mercedes. Снимка: Ройтерс

С разчупване на своите табута автопроизводителят Daimler търси начин да настигне по отношение на производството своите печеливши конкуренти. Концернът обмисля за първи път в историята си да строи заедно със своя партньор Renault-Nissan автомобили от основната си марка Mercedes.

Според информация на Financial Times Deutschland още след 2016 г. се очаква от обща производствена лента да излизат малките модели на Mercedes и автомобили от премиум марката на Nissan – Infiniti.

За  Mercedes това би било огромна промяна. Алиансът с Renault-Nissan е още от 2010 г. Концерните си поделят общи бордови платформи и двигатели, но съвместно производство засега имаше само при лекотоварните автомобили. Хардлайнери в базирания в Щутгарт концерн обаче се опасяват, че имиджът на марката, чиито основател някога открива автомобила, може да пострада значително.

Първият съвместно произведен автомобил може да бъде малък джип. Като възможна локация за производството на базата на Mercedes A и B класата нов джип се обсъжда Източна Европа. Mercedes и в момента строи автомобили от компактния клас в унгарския град Кечкемет. Nissan пък има завод в Санкт Петербург, Русия. Решението може да бъде окончателно взето до края на годината. 

Обсъжда се и програма за обмен на мениджъри на производителите на автомобили. Говорител на Daimler не пожела да коментира информацията: „Ние по принцип не коментираме спекулации". Като цяло обаче концернът бил отворен за проекти с партньори. В момента все още се обсъждали редица теми.

Нарастващият натиск от страна на конкуренцията принуждава Daimler да увеличава зависимостта си от френско-японския алианс. Audi и Daimler обявиха едновременно като средносрочна цел да изместят BMW като най-голям производител на премиум автомобили в света.

За компанията от Щутгарт обаче до този момент това се оказва трудно постижимо, тъй като производителят попада все по-често под обстрела на инвеститорите. Въпреки че данните за продажбите са добри, Daimler генерира по-малко печалба на автомобил от BMW и Audi.

Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още