IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault-Nissan влага 160 млн. долара в Южна Корея

Така Nissan ще избяга от силната йена и ще спечели от споразумението за свободна търговия между Корея и САЩ

15:33 | 20.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Завод на Renault-Nissan. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Завод на Renault-Nissan. Снимка: Ройтерс

В хода на своята стратегия за ръст френско-японският автомобилен съюз Renault-Nissan ще сглобява в Южна Корея до 80 000 броя от новия джип Nissan Rogue на година, предаде DPA.

За тази цел са предвидени инвестиции от 160 млн. долара (около 131 млн. евро), с които ще се разшири производственияt капацитет на завода в Пусан, обяви концернът в петък в корейския крайбрежен град.

По този начин алиансът ще се опита да насърчи и бизнеса на производителя Renault Samsung Motors (RSM). Дъщерната на Renault компания трябва да се бори в последно време със спадащ оборот. През първата половина на 2012 г. продажбите са спаднали с една трета на годишна база до 83 000 броя.

В Пусан „трябва да бъдат засилени ефективността и конкурентоспособността по отношение на разходите“, като същевременно бъде разширено продуктовото портфолио на RSM. В момента то обхваща четири модела.

Новите планове бяха описани от главния изпълнителен директор на концерна Карлос Госн като неповторима "Win-Win-Win“ ситуация за тримата участника.

Според последните данни компактният джип Rogue ще се появи на бял свят през 2014 г. при капацитет от около 80 000 броя на година. От Корея колата трябва да бъде експортирана за Азия.

Този ход се разглежда и като облекчение за Nissan, който, подобно на други японски компании, започва да чувства натиска на силната йена. Чрез изнасяне на производство в Пусан Nissan ще спечели и от споразумението за свободна търговия на Южна Корея със САЩ.

В завода в Пусан тази година трябва да бъдат асемблирани 180 000 коли, които ще се продават на местния и на още 60 други пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още