IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трейдърът Жером Кервиел излиза от затвора след 110 дни престой

Бившият служител на Société Générale, изгубил 4,9 млрд. евро, ще носи електронна гривна и ще бъде поставен под специално наблюдение

17:41 | 04.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Кервиел винаги е признавал, че е сключвал нелоялни сделки, но твърдеше, че е станал жертва на система, позволявала извършването на незаконната дейност, докато все още е носила печалби на банката. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кервиел винаги е признавал, че е сключвал нелоялни сделки, но твърдеше, че е станал жертва на система, позволявала извършването на незаконната дейност, докато все още е носила печалби на банката. Снимка: Ройтерс

Бившият трейдър на френската банка Société Générale Жером Кервиел излиза от затвора в понеделник, 8 септември. Градският съд на Париж постанови по-лека мярка на замесения в измами служител. Така той ще престои само 110 дни зад решетките, пише Financial Times.

Кервиел едва не причини колапса на своя работодател, след като изгуби 4,9 млрд. евро заради неправомерни търговски сделки. Той ще носи електронна гривна и ще бъде поставен под специално наблюдение.

Трейдърът влезе в затвора през май, след като бе осъден да лежи 3 години. Той се предаде на френските власти след неуспешната кампания по отмяната на повдигнатите наказателни обвинения. Кервиел бе обвинен през 2010 г. и осъден на 5 години затвор, 2 години от които условно.

Адвокатът на Кервиел – Давид Куби, обяснява, че клиентът му ще излезе от затвора в понеделник при условие, че носи електронна гривна и се придържа към условията по освобождаването му. Жером Кервиел няма да може да излиза от дома си всеки делничен ден между 22 часа вечерта и 7 часа сутринта, съобщава френският новинарски канал France 24.

Кервиел се предаде на полицията през май, след като в продължение на три месеца пътуваше от Рим до френската граница. Целта му бе да ангажира общественото внимание със съдбата си.

Кервиел винаги е признавал, че е сключвал нелоялни сделки, но настояваше, че е станал жертва на една система, която е позволявала извършването на дейността, докато все още е носила печалби на банката.

Съдът го признава за виновен по повдигнатите криминални обвинения, но магистратите отмениха решението си Кервиел да върне изгубените 4,9 млрд. евро на Société Générale.

Във Франция мнозина гледат на бившия трейдър като на жертва, бореща се срещу арогантната финансова система. Според резултатите от анкета, проведена през 2008 г., 77% от запитаните го определят като жертва.

Съдбата му вдъхнови фен клуб, създаде комиксът „Le Journal de Jérôme Kerviel“ и филмът „Avis de Tempête“ („Storm Warning“).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
QUANTUM
преди 9 години
Сега и книга ще напише....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още