IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Societe Generale продължава да разчита на Русия за растежа си

Изпълнителният директор Фредерик Удеа смята, че приходите от обслужване на клиенти в страната ще растат със 7% годишно до 2016 г.

13:43 | 13.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Societe Generale продължава да разчита на Русия за растежа си

Френската банка Société Générale посочи дейността си в Русия като ключов двигател за растежа й в следващите три години. Това се случва по-малко от седмица, след като кредиторът отписа 525 млн. евро от поделението си в Русия на фона на ескалиращата дипломатическа криза в Украйна, пише Financial Times.

Според главният изпълнителен директор на Société Générale Фредерик Удеа приходите от обслужване на клиенти в Русия, която за банката е втората държава с най-много клиенти, както и в Африка, ще нараснат средно със 7% годишно в следващите три години. По този начин растежът ще задмине този във Франция, който се очаква да бъде 1%.

На фона на обявения „трети кръг“ от санкции от Запада ръководителят на френския кредитор е притеснен за това, че в краткосрочен план проблемите могат да нанесат тежки последици за клиентите и компаниите.

„Голямата въпросителна е дали ще има военни действия в Украйна. Това би довело до налагането на по-значителни санкции“, сподели Удеа пред Financial Times. Все пак той изрази увереност, че всички правителства се опитват да „избегнат ескалиране на напрежението, включително и руското“. Според него, въпреки слабостите на руската икономика, тази година в дългосрочен план пазарът остава „обещаващ“.

Коментарите на Фредерик Удеа идват, след като кредиторът обяви финансовата си прогноза за следващите три години. Френската банкова група увеличава целта за коефициента на възвръщаемост на капитала от 10% на „над 10%“ и коефициента на изплащане на дивиденти от 40% на 50% до 2016 г.

Акционерите приветстваха прогнозата, която включва и очаквания за 3-процентен годишен ръст на приходите до 2016 г., както и печалба на една акция от 6 евро вместо досегашните 3,7 евро за 2013 г.

Банката ще преследва и 5-процентен ръст на нетната печалба на година в поделението за международно банкиране, 3% в корпоративното и инвестиционното поделение и 1% в банкирането на дребно във Франция.

Удеа каза, че не счита европейските регулации за сериозно предизвикателство. Той увери, че Société Générale ще наема персонал вместо да съкращава служители, както постъпват в момента редица банки, измежду които английската Barclays, например.

Директорът на френската банка изрази несъгласие относно размера на глобата, която Европейската комисия наложи на Société Générale – 446 млн. евро по обвинения за манипулиране на лихвения процент на междубанковия пазар в еврозоната EURIBOR. Глобата е втората по големина след тази на немската Deutsche Bank по същите обвинения.

Удеа каза, че решението не е било справедливо, имайки предвид средния размер на операциите на SocGen в сравнение с другите й конкуренти. „Решихме да не оспорваме фактите, а размера на глобата“, отговори той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още