IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Societe Generale се окопава в Русия

Френската банка увеличава дела си в "Росбанк" с цел засилване на позициите, но анализатори смятат, че с този ход се търси подходящия купувач

20:19 | 07.10.13 г. 1
Societe Generale се окопава в Русия

Френската банка Societe Generale увеличи дела си в руската „Росбанк” до малко над 90 на сто. Тази стъпка показва, че банката смята да остане на руския пазар, за разлика от повечето си конукренти, които напускат, победени от конкуренцията, пише Reuters.

Малко западни банкови институции успяват да се задържат в Русия – Citi и австрийската Raiffeisen процъфтяват, но пък за други пазарът се оказва доста труден със своите заплахи – корупционни рискове и доминация на държавните гиганти „Сбербанк” и ВТВ.

Societe Generale купи дял от  „Росбанк” през 2006 година и похарчи милиарди, за да закрепи нереформираната руска банка. Години след това – през май 2013 година банката беше разтърсена от скандал след уволнението на изпълнителния директор Владимир Голубков заради подкупи.

Все пак френският собственик не се отказва – в понеделник Societe Generale купи 10% от актива на „Росбанк” от втората по големина руска държавна банка – ВТВ. Така френското участие вече е 92,4% и от Societe Generale заявиха, че целта им е засилване на позициите в „Росбанк”.

Анализаторът от „Газпромбанк” Андрей Клапко обаче смята, че френската банка увеличава дела си с цел по-лесно да продаде цялата „Росбанк”.

„Засега е трудно да бъде намерен подходящ купувач. Тенденцията обаче е към напускане на източноевропейските пазари и съкращаване на инвестициите в този регион”, коментира той пред Reuters.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
ABBA
преди 10 години
Ротъ-шилдъ (Societe Generale) увеличи дела си в руската Росбанк до малко над 90 на сто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още