IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кервиел: Не нося отговорност за загубата от 5 млрд. евро на Societe Generale

Започна обжалването на присъдата на бившия брокер, той води нови 2 дела срещу бившите си работодатели и се защитава от тях в едно

13:07 | 04.06.12 г.
<p>
	Жером Кервиел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жером Кервиел. Снимка: Ройтерс

Бившият трейдър на френската банка Societe Generale Жером Кервиел заяви пред парижки съд, че не е виновен за загубата от 4,9 млрд. евро, понесена от банката и за която срещу него се води дело, съобщи френският вестник Le Figaro, цитиран от руската агенция Интерфакс.

„Смятам, че не нося отговорност за загубата на тези средства. Винаги съм действал със знанието на моите началници“, заяви Кервиел по време на процеса за обжалване на присъдата му.

Според френското издание заседанията, започнали днес, ще продължат през целия месец.

През 2010 г. парижки съд призна бившия трейдър за виновен във финансови измами и го осъди на 5 години затвор, от които 2 условно, както и да възстанови напълно загубените 4,9 млрд. евро.

Тогава съдът реши, че Кервиел е виновен в злоупотреба с доверие, фалшификация и въвеждане на подправени документи в информационната система. Съдията Доминик Пот отбеляза, че само 33-годишният тогава трейдър трябва да понесе отговорността за извършените измами, тъй като явно е действат без знанието на ръководителите си.

Това е най-големият скандал за измама във френската банкова система, посочва на свой ред Ройтерс.

Кервиел вече заведе 2 иска срещу Societe Generale – за това, че банката е спечелила дело с измама и за укриване на доказателства. От финансовата институция отхвърлиха тези твърдения и на свой ред заведоха насрещно дело за клевета.

Обжалването на Кервиел може да подсили становището, че независимо от ефекта от сделките за клиентите или самите банки има нужда от по-строги правила и по-голяма защита на потребителите, заяви анализаторът в компанията за проучване на фондовия пазар Alphavalue Кристоф Найдам.

„Ако не е възможно да бъде защитена банката от подобен род търговски измами, става все по-наложително този вид дейност да бъде отделена от банкирането на дребно“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още