IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите измами, които разтърсиха света

Ройтерс припомня най-големите скандали в банковото и финансово дело, след като днес UBS призна за неразрешена брокерска операция в сектора на инвестиционното банкиране

18:58 | 15.09.11 г. 2
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Днес швейцарската банка UBS сътвори един от най-грандиозните скандали в банковото дело. Мъж на 31 години беше задържан в Лондон от британската полиция по подозрение, че е замесен в гигантска измама на стойност 2 милиарда долара във финансовата институция, предаде БТА. В тази връзка агенция Ройтерс припомня най-големите финансови измами досега.

Октомври 2010 - Бившият дилър на Societe Generale Жером Кервиел беше осъден на три години затвор и му беше наредено да върне на френската банка 4,9 млрд. евро (6,7 млрд. долара). Той беше признат за виновен по обвинения за нарушаване на доверието, компютърни измами и фалшификация.

Април 2010 - Дилърът на MF Global Ивън Дули бе привлечен под отговорност за измама и по други обвинения, след като причини загуби за 141 млн. долара при спекулации със зърнени фючърси през февруари 2008.

Юни 2009 - Дилър от лондонската брокерска къща PVM Oil Futures причини загуби от почти 10 милиона долара от неразрешени сделки и предизвика скок в цените на петрола в света. Брокерът Стийв Пъркинс е с отнети права.

Май 2009 - Бившият брокер на Morgan Stanley Дейвид Редмънд се сбогува с правата си, тъй като търгувал неправомерно с петролни фючърси след употреба на алкохол по обяд и след това прикрил действията си.

Февруари 2009 - Бившият старши брокер на Merrill Lynch в Лондон Алексис Стенфорс изгуби правата си за най-малко пет години за това, че нарочно е надценил позициите си, за да скрие загуби, което принуди американската банка да отпише 456 млн. долара.

Юли 2006 - Дейвид Булън и Винс Фикара, двама бивши валутни дилъри в National Australia Bank, бяха вкарани в затвора след скандал през 2004 година, който струва на банката 252 млн. австралийски долара (187 млн. долара). Двамата бяха намерени за виновни за това, че са търгували на базата на невярна информация, за да спасят бонусите си, и са крили загуби. По-късно Булън публикува книга "Фалшификация: животът ми като високорисков брокер", за това как е заменил твърдия алкохол и наркотиците с будизма.

Март/април 2006 – Хедж фондът Amaranth Advisors LLC загуби 6,4 млрд. долара от договори за природен газ на NYMEX. Комисията за търговия със стокови фючърси по-късно обвини Емърент и бившият главен дилър Брайън Хънтър, че са се опитали да манипулират цените на фючърсите на природния газ.

Февруари 2002 - Ирландската банка Allied Irish Banks) съобщи, че дилърът Джон Ръснак, който поемал много рискове при търговията, измамил американското подразделение Allfirst с 691 милиона долара. Ръснак е осъден на седем години и половина затвор.

Януари 2001 - Бившият главен финансов служител на вече несъществуващата Griffin Trading Co Скот Зак е обвинен, че е отклонил над 5,56 млн. долара от банкова сметка на компанията към брокерска сметка, за да финансира неразрешена търговия 18 месеца преди фирмата да сложи край на дейността си.

Март 1998 - Джоузеф Джет, бивш дилър на облигации на Kidder Peabody, е обвинен, че е създал фалшива печалба от 350 млн. долара, за да скрие загуби, като не е водил правилно сметките си. Разразилият се скандал води до продажбата на компанията.

Юни 1996 - Японската търговска къща Sumitomo Corp понесе загуба от 2,6 млрд. долара за период от 10 години заради неразрешено търгуване с мед, предимно извършвано от главния дилър Ясуо Хаманака. Компанията уволни Хаманака, който на времето носеше прякора "Господин пет процента", тъй като се смяташе, че неговият екип дилъри контролира пет процента от световната търговия с мед. Той бе осъден на 8 години затвор.

Септември 1995 - Японската Daiwa Bank понесе загуби от 1,1 млрд. долара заради неразрешена търговия с облигации на Тошихиде Игучи, един от нейните изпълнителни директори в САЩ. Той е осъден на затвора през 1996 година.

Февруари 1995 - Barings Plc, една от най-старите британски инвестиционни банки, рухва, след като Ник Лийсън - един от брокерите й на фючърси в Сингапур, губи близо 1,4 члрд. долара при сделки с деривати. Лийсън осъден на затвора в Сингапур. В последствие Беърингс бе продадена на холандската банка ING за една британска лира.

Април 1992 - индийски банки и брокери са обвинени в заговор за нелегалното източване на 1,3 млрд. долара от междубанковия пазар за ценни книжа, за да създадат бум на фондовата борса в Мумбай. Водещият брокер Харшад Мехта, основният обвинен в скандала, почива в затвора по време на съдебния процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Лидерът на британските лейбъристи прави следното изявление по адрес на Ротшилд : Тази шайка кръвосмучещи *** се явяват основната причина за неизчислими беди и страдания в Европа през този век и натрупват своите огромни богатства главно чрез разпалване на войни между държави, които не би трябвало никога да се карат! Всеки път когато има проблеми в Европа, навсякъде където слуховете за война се разпространяват и човешките умове се изпълват от ужас от възможността за промяна и катастрофа, вие трябва да бъдете сигурни, че кривоносковците Ротшилд играят своите игри близо до този регион на безпорядък. Коментари като този всяват тревоги в Ротшилдите и затова те купуват агенция Ройтерс, за да имат контрол над медиите!!!Контролираната информация е по лоша от невежеството, защото умишлено заблуждава!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Ротшилдови са създали и държат цялата банкова система заедно с почти цялата химическа и фармацевтична промишленост ". Те са създателите на държавата Израел и ционизма. Притежават половината територия и семейния им герб стои на знамето. Измамника Джордж Сорос е от "Тяхното Котило" също. Сорос е новият шеф на международната мафия, след Максуел, който пък наследи Онасис! Всички те са слуги на Ротшилд! Едно семейство от 300 души, което управлява светът, но никога няма да чуете техните имена! Медиите, Рейтинговите агенции са също тяхна собственост и следователно работят за тях! Проблемът на САЩ идва когато банда престъпници, юдеите я превземат с Федералнитя Резерв(ФЕД)- 1913 г. САЩ са просто инструмент за изпълняване на целите на Федералният Резерв, чийто длъжник е държавата САЩ. ФЕД цели - същата да фалира! И тогава следващата цел е революция и налагането на новия световен ред, който подготвят не от вчера! Повечето хора смятат, че правителствата създават парите, но това не е точно така. Даже никак не е така. Факт е, че ФЕД-МВФ, Световната банка и т.н.. са консорциуми на частни банки. Фед е собственик на правителството, на страната, на глобалната икономика!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още