IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на скандалния брокер на Societe Generale обвини банката за провала си

Прекият ръководител на Кервиел се оплаква, че е бил назначен, без да има нужния опит, и че не му е предоставяна информация

13:31 | 04.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Шефът на скандалния брокер на Societe Generale обвини банката за провала си

Ерик Кордел, прекият ръководител на Жером Кервиел, смята, че причина за провала му да установи навреме действията на брокера, довели до загуби за Societe Generale от близо 5 млрд. евро, е самата финансова институция. Според Кордел банката го е назначила на ръководната позиция, въпреки че той не е имал нужния опит и не са му били давани напътствия за изпълнение на функциите му.

„Мисля, че по-опитен ръководител на брокерския отдел вероятно би могъл да разкрие измамите на Жером“, казва наскоро уволненият Ерик Кордел в интервю за вестник „Фигаро“.

„Аз съм специалист по финансов инженеринг, не съм брокер (...), при назначаването (като ръководител в брокерския отдел на Жером Кервиел) след пет години работа в Токио по специалността ми, имах мениджърски опит, но не и като брокер. Нямах напътствия, обучение, информация. Не знаех, че Жером Кервиел е „с минало“. Това би променило поведението ми“, посочва Кордел.

Той представя Кервиел като един от най-опитните членове на екипа, допълвайки, че брокерът му е бил представен като човек с огромен потенциал, като е служел за пример на по-неопитните.

Помолен да коментира липсата на реакция от страна на Societe generale по сигнал през ноември миналата година от германския деривативен пазар Eurex, на който Кервиел е бил заел значителни позиции, Кордел казва, че от банката са разпитали брокера, без да уведомят него – прекия му ръководител.

„Конкретно по времето на този случай бяхме претрупани с големи обеми транзакции. В някои направления дейността ни отбелязваше двойни, дори тройни, ръстове“, обяснява Ерик Кордел. По думите му Кервиел е имал ключова роля в развитието на бизнеса и на него се е разчитало да увеличи допълнително обемите. „Но ако знаех размера на транзакциите в Германия, бих подскочил от изненада“.

Кордел има и трудности да си обясни поведението на Кервиел. „Защо Жером е направил това? Не знам. И защо на 18 януари, когато вече беше разкрит, но все още не бяха ясни всички подробности, той продължи френетично да купува фючърси? Мисля, че никога няма да узная отговора. Изгубил е контрол, искал е да навреди на банката? Или не е могъл да спре заради тръпката, заради желанието за печалба?“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още