IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мръсната страна на Рио

МОК иска да симулира един перфектен свят, но в град като Рио де Жанейро реалността е съвсем друга – бедност, изстрели и фекалии

15:11 | 12.08.16 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изкуственият и реалният свят в Рио. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изкуственият и реалният свят в Рио. Снимка: Ройтерс

Всяка сутрин Дилмар държи слънчев чадър в ръката си. Би могъл да бъде и обикновен чадър за дъжд – не е съвсем ясно, защото в Рио в последно време вали всеки ден. На чадъра са изобразени най-красивите забележителности – статуята на Исус, Копакабана, Маракана. Чадърът струва около 6 евро. В куфара на Дилмар има още ключодържатели, отварачки за бутилки, магнити за хладилници. По-евтини са, отколкото на други места, например пред самата статуя на Исус, където цената е петорно по-висока, казва момчето.

Може да приемем, че Международният олимпийски комитет (МОК) и организаторите на олимпийските игри не харесват Дилмар. Те искат посетителите да купуват техните ключодържатели, отварачки и магнити – от официалния олимпийски мегамагазин, а не от куфара на Дилмар. Но не е само това. Преди всичко самият Дилмар пречи. Ризата му със сигурност е твърде мазна и мръсна за тях, очите му са хлътнали твърде дълбоко, дрехите му - малко прекалено натрапчиви. Дилмар драска върху красивия олимпийски свят. Димлар е просто твърде реален.

Той е поставил своя мобилен щанд пред един от хотелите, които МОК е запазил за журналисти, доброволци, допинг ченгета и други свързани с олимпийските игри хора. Тоест - за хората, които се сблъскват възможно най-малко с живота в приемащата страна, а със сигурност - не и с нейните проблеми. Те би трябвало да останат сред себе си и да се движат само с олимпийските автобуси от хотела до олимпийските писти на Олимпийския стадион или в олимпийския пресцентър, пише в свой анализ германският Die Zeit.

Често Олимпиадата е сравнявана с космически кораб. На всеки две години той се приземява някъде и след две седмици той отново се изстрелва, а след това се приземява отново. Следващият град, същото събитие. Всичко винаги изглежда едно и също - лъскаво и гладко. Това е и една от причините, поради което името на града винаги е на логото – за да не забрави никой кой точно град вижда по телевизията. 

Тази година обаче положението е много по-сложно. Ако в градове като Лондон или Сочи космическият кораб изглеждаше излишен, приземяването му в Рио де Жанейро е безотговорно. В един град, в който милиони хора живеят във фавели (гъсто заселени гета), разположени на склоновете на хълмовете покрай пътя за Олимпиадата, с която нямат нищо общо.

В един град, който се нуждае от училища и болници, а не от канал за кану-каяк, реалният свят и създаденият от МОК са трудно съвместими. Никъде другаде досега не е имало толкова силни контрасти. Никъде другаде илюзорният свят на МОК не е бил толкова бързо и тъжно догонен от реалността.

Отвътре всичко изглежда перфектно. Олимпийският парк е чист, навсякъде се виждат жълто-оранжево-синьо-зелените цветове на игрите. На столовете за спасителите по басейните седят понякога повече, а понякога по-малко весели хора с мегафони и поздравяват с добре дошли посетителите. „Bom dia! Bom dia! Bom dia“.

Олимпийският парк звучи вдъхновяващо. По дефиниция той е проектиран в съответствие с правилата за градински дизайн – с повече зелени площи, които ще служат за отдих и за разкрасяване на самия олимпийски град. Но и с градинското изкуство не всичко е наред – човек трябва да се вгледа много внимателно, за да разпознае няколко храсти и дървета.

Последна актуализация: 08:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
shinawatra
преди 7 години
Хаха, продължавай да си цъкаш напосоки. ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Понеже не съм ходил в Рио, пуснах гугъл мапс и стрийт вюЦъкам на посоки и попадам тукhttps://***.google.bg/maps/@-22.8507383,-43.3498755,3a,75y,214.31h,90.63t/data=!3m6!1e1!3m4!1sKmIxe6Y9zEWWzVoJCAOuOg!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1Пак цъкам на посоки в съвсем различен край на мегаполиса и попадам тукhttps://***.google.bg/maps/@-22.6451547,-43.2747681,3a,75y,320.86h,91.09t/data=!3m7!1e1!3m5!1s1FqKk0DM8tgSNmi98Z_pgw!2e0!6s%2F%2Fgeo2.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3D1FqKk0DM8tgSNmi98Z_pgw%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D274.2449%26pitch%3D0!7i13312!8i6656!6m1!1e1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 7 години
преди 90-та не са изнервали бвп, а бнп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
shpono
преди 7 години
Добре живеят ама спрямо брикс, а спрямо сащ, бвп на глава от населението им е няколко пъти по малко. То и в раша е както го описваш, два три лъскави града, а селата в степите кучета ги яли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
shinawatra
преди 7 години
Звездите да се четат като "ц*и*ганските" и "м*а*нгалите"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
shinawatra
преди 7 години
Пълни глупости, бил съм в Рио и наистина е прекрасно! Паркове, градини, заведения (част от които супер скъпи), всичко е на ниво. Наистина има гета, в които от десетки години има проблеми, стреля се, има акции на полицията, но това са ТОЧНО като нашите *** махали, просто са прекалено големи. Истината е, че *** там са доста повече, тъй като и самата държава е доста по-голяма от България. Уникална архитектура, стандарт на живот по-висок от българския. Вътрешният и външният дизайн на сградите е страхотен, средния човек живее в лукс, в сравнение с нашите разбирания. В Рио се живее спокойно и добре. Това е бъдещето и за нас, едва ли някой храни илюзии че *** у нас ще бъдат интегрирани. Но дано поне някой ден стигнем един такъв стандарт какъвто е в Бразилия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
shpono
преди 7 години
плещиш не плещиш брикс е една измишльотина, която скоро няма да се осъществи. Само като видиш капитала на банката която сформираха и ти става и смешно и жалко. Пък като им видиш БВП на глава от населението спрямо развити държави .....че то руското е по малко от италиянското, а в русия пари извират от земята. Факти факти червени другари, ама то с маане на кебапчета на бузлуджа не става трябва и акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 7
michaelis12
преди 7 години
еми не "никой" не им е виновен, за тва зарад "демократчета и капиталистчета" кат вас *** не мое GDPто на България да достигне тва от 1987 година. Хои погледни данните на СветовнатаБанка и после пак ела тука ама малко по-потготвен, че сте мнооо знаещи ама мнооо за тва държавата е на тоя хал ....... кендзефи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 5
shpono
преди 7 години
Абе все някои им е виновен на държавите от БРИКС, който като замисъл е измислица. То не бяха нпо-тата, ниския петрол, капитализма, сваления самолет, преврата, обама и какви ли не глупости. Нищо, че са си долнопробни държави, а поне за тия които са били в тези държави. Обаче местния червен *** по далеч от бузлуджа не е бил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 14
panther
преди 7 години
Е не може да е вярно това. Бразилия е демокрация и изповядва капитализма, няма руснаци, има комунисти ама не са много.Със сигурност при тея условия там текат реки от мед и масло...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още