- Какви бири внасяте с Brewforia?
- Имаме една италианска марка, една немска, австрийска, полска и най-новата ни е английска. Избираме ги с много опитване, следим цялостната картинка. Работим само с европейски марки. Ходим и по фестивали, където често имаме шанса да се видим със собствениците, с пивоварите.
На първо място бирата трябва да ни хареса. На второ - да не се представлява от друг в България, тъй като пазарът е твърде малък, за да има повече от един вносител. Цената винаги е фактор. Наистина има много страни, като какво предлага пивоварната като стилове.
Последната марка решихме да я внесем и в голяма степен, защото предлага нещо различно. В пивоварната ѝ много експериментират с дивите дрожди и различните отлежавания в различни видове бъчви, различни типове ферментация.
Внасяме много различни бири. Всяка от марките ни си има силни страни. Някои са по-добри в по-класическите неща, други в по-алтернативните, по-новите стилове. Англичаните са специализирани в дивите дрожди и най-различните плодове, които са от техния регион. Една от бирите ферментира с мая за шампанско - при вторична ферментация. При киселите бири обикновено се използват диви дрожди и различни бактерии, които могат много по-лесно да инфектират цялата варка и така да се развали цялата бира. Това може да е много неизгодно за самата пивоварна, защото ако нещо се обърка, всичко отива по дяволите. Затова и макар често тези бири да са нискоалкохолни, те се предлагат на по-висока цена.
- Къде могат да бъдат открити бирите, които внасяте - залагате само на онлайн предлагане или работите и с търговската мрежа?
- Работим и с редица магазини. Предлагаме в София, Бургас, Стара Загора, Пловдив и Русе, където има няколко магазина, собственост на много сериозни любители на крафт бирата. Основно сме в София. Продажбите в провинцията са значително по-малки, защото по-малко хора консумират крафт бира. Там проблемът е двоен - по-малко хора са платежоспособни, за да си позволят, а и са още по-консервативни. Проблемът е, че няма кой да им обясни, да им разкаже повече за тези бири. Там събитията са много по-малко, но пък местата, на които има магазини или барове, се опитват да разширяват културата на хората.
- Какъв дял от общите Ви продажби се падат на тези в София?
- С всички условности, може би съотношението на продажбите в София и в останалата част на страната е 80:20. Като цяло по-голямата част от продажбите ни преминават през физическите магазини, защото онлайн е доста по-трудно. Има хора, които поръчват онлайн, но са малко и са редовни клиенти. Те следят и знаят кога се появява нещо ново.
- Какво трябва да се направи, за да се популяризира крафт бирата у нас? На базарите в столицата, на които се предлагат подобни марки, обикновено ходи един кръг от хора…
- С максимално много събития, на които да се виждаш с хората и да им обясниш. До новите клиенти може да се достигне с много говорене - няма друг начин. Веднъж опитат ли, голяма част от хората виждат бързо каква е разликата. Естествено, може да не им хареса, все пак е въпрос на вкус. Но колкото повече събития има, толкова повече расте пазарът. Тук все още живее масовото схващане, че чешките и германските бири са върхът на сладоледа. Тези традиции много пречат на въпросните страни, защото публиката там е по-консервативна, особено в Германия. На практика държави като Германия и Чехия са доста по-назад в крафт бирите, в сравнение с държави като Италия и Испания, които имат традиции с виното например.
- В кои от съседните на България държави е по-развита културата на крафт бирите?
- Сърбия и Румъния. В Гърция има доста пивоварни. Ако говорим за качество, сърбите и румънците са пред Гърция, въпреки броя на пивоварните в южната ни съседка..
- Има ли данни за обема на пазара на крафт бири у нас?
- Не, никой не прави подобни проучвания, но съм сигурен, че делът е микроскопичен на фона на целия бирен пазар в страната. Почти съм убеден, че делът е под 1%.
- Голямата вълна от чужденци, които пристигат с нискотарифните компании, тласка ли пазара на крафт бира нагоре?
- Да, със сигурност оказва влияние. Всеки чужденец в чужда страна иска да опита местните неща. От тази гледна точка те много помагат на българските крафт производители. За тях е интересно какво предлагат нашите марки.
- За финал, какви са очакванията Ви от пазара през 2018 г.?
- Надявам се нещата да се развият колкото може по-бързо. Логично е да се появят повече специализирани барове, повече събития. Интересът се повишава. Все повече и повече хора научават, става им интересно. А и го има моментът, че когато един човек хареса крафт бира, му е по-трудо да се върне към по-обикновените неща. Наистина има много бири за опитване в България, така че пазарът вероятно ще расте.


Скоро: Озоновата дупка ще изчезне непълно
Тъжна вест! Почина един от най-големите архитекти в историята
Какво време ни очаква в неделя?
Внимание! Чакат ни мощни магнитни бури в следващите дни
Желязков посети Монетния двор, за да види лично как се секат българските евромонети (СНИМКИ)
Кой ще замести Хасет в Белия дом, ако стане шеф на Фед
Жизнено важната търговия на Русия с петрол в Индия е в упадък, но не и изчезнала
Глобата от 140 милиона долара на Мъск показва, че ЕС губи самообладание
ChatGPT спечели правото си да се саморегулира. Това може да се развие зле
Германия ускорява мерките срещу дронове - зачестяват инцидентите на летищата
Най-бързата кола на XX век беше продадена за над 25 милиона долара
Какви са основните проблеми на 1.2 TSI на Volkswagen
Топ 10 на най-устойчивите на ръжда коли на старо
Кога са изобретени електрическите прозорци
Новото AUDI E7X изобщо не прилича на... Audi
„Байерн” надигра „Щутгарт” с хеттрик на Кейн
Божидар Божанов: По всичко изглежда, че провокаторите са действали с МВР
Разходите за заплати нарастват с около един милиард евро
Румен Петков: Омразата тръгва от парламента
Желязков: Българските евромонети ще са законно платежно средство от 1 януари
преди 7 години Не ми харесват, кисели бири, някога в младоста ми всички бири бяха кисели защото им минаваше срока за годност, в тях нямаше консерванти и срока на годност беше 2 седмици. Освен да ме върнат в спомените ми към тези времена, не виждам защо да ги пия, след като има и неормална бира. отговор Сигнализирай за неуместен коментар