fallback

Производството на кафе вреди на планетата, а учените може би имат отговор

От обезлесяване до висока употреба на вода и енергийни ресурси проучване показва, че по-голямото производство на кафе унищожава планетата

16:15 | 25.12.21 г. 16

Кафето е една от най-любимите напитки в света – ръстът в търсенето му обаче е заплаха за планетата, карайки еколози и учени да търсят устойчиви начини за производството му, пише CNBC.

“По-голямата част от кафето преминава през процес на мокро смилане, който използва количества сладка вода за премахване на пулпа и измиване на кафето. След това кафето се суши, изпича, доставя и сварява – като всяко едно нещо изисква енергия“, казва Бамби Семрок, старши вицепрезидент на Центъра за устойчиви земи и води в Conservation International.

През последните 30 години нарастващото търсене на кафе е довело до ръст от 60% на производството, посочва Международната организация по кафе.

От обезлесяване до висока употреба на вода и енергийни ресурси проучване показва, че по-голямото производство на кафе унищожава планетата.

Бразилия – най-големият производител на кафе в света, отчита обезлесяване на тропическите гори на Амазония на 15-годишен връх, показва доклад на Националния институт за космически изследвания на Бразилия.

Оценките сочат, че 13 235 кв.км са били изгубени между август 2020 г. и юли 2021 г., представляващи ръст от 22% спрямо предишната година.

Производството на кафе оставя огромен воден и енергиен отпечатък, тъй като са нужни 140 литра вода за производството на само 125 милиметра напитка кафе, посочват от Water Footprint Network.

В същото време индустрията за кафе е уязвима към климатичните промени. Само тази година Бразилия преживя вълни от слана и суша през юни, което повиши цените на кафето сорт Арабика до 7-годишен връх.

Експерти в сферата на суровините очакват цените да продължат да се вдигат „предвид текущата нестабилност на глобалните пазари, както и несигурността около производството следващата година от водещите производители на кафе – Бразилия, Виетнам и Колумбия“, казва Семрок.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:35 | 13.09.22 г.
fallback