IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на кафе вреди на планетата, а учените може би имат отговор

От обезлесяване до висока употреба на вода и енергийни ресурси проучване показва, че по-голямото производство на кафе унищожава планетата

16:15 | 25.12.21 г. 16
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

 

Някой да иска кафе... от лаборатория?

Учени във Финландия се опитват да измислят по-устойчива, отгледана в лабораторни условия алтернатива за следващата чаша кафе – технологията за производство обаче все още е много скъпа.

Техническият изследователски център на Финландия VTT обаче успешно е произвел клетки кафе в биореактор чрез клетъчно земеделие в опит да направи производството на кафе по-екологично.

Кафето, отгледано в лабораторията на центъра, премахва нуждата от обезлесяване, а процесът има много по-малък воден отпечатък, тъй като учените могат да използват рециклирана вода за биореакторите си.

Друго предимство е, че кафето може да бъде произвеждано постоянно при контролирани условия на температура, светлина и кислород, премахвайки нестабилността на предлагането в индустрията.

„Не сме производител на кафе, но бихме искали да си сътрудничим и да работим със страни, които имат експертизата и визията да внесат нещо подобно на пазара“, казва Хейко Ришер, ръководител на растителните биотехнологии в института.

„Това изисква и значителни инвестиции, тъй като целият процес на одобрение не се нуждае само от време, но е и скъпа процедура“, добавя той.

Иновацията премахва и дългия процес на транспортиране на кафето от страната на произход до страната получател и „има влияние върху проследимостта и прозрачността на процеса, което често е голям проблем във веригата на доставки на кафе“, допълва Ришер.

„Не работим със зърна кафе като изходен материал, а вместо това ползваме лиофилизиран (изсушен чрез замразяване – бел. ред.) прах, който произвеждаме в лабораторията“, казва той за CNBC.

Когато прахът се изпече, той може да бъде сварен по същия начин като обикновена чаша кафе.

Макар че Хейко прогнозира, че ще отнеме поне 4 години преди отгледаното в лаборатория кафе да получи регулаторно одобрение, вече има силен интерес около продукта във Финландия, която е най-големият потребител на кафе в света.

„В миналото виждахме голям отпор срещу генетично модифицираната храна, затова сега сме приятно изненадани, когато хората показват интерес да купуват и опитват продукта. Кафето е луксозен продукт и хората искат да го купуват с чиста съвест“, казва Хайко.

 

Последна актуализация: 10:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
За кафето са се сетили, че изисква вода. А защо мълчат като бити дЪта за количествата ПРЯСНА ВОДА, необходими за скъпия и прескъп "зелен" водород? Ако действително тръгнат да осъществяват тази дива Гретеноидна идея, жална ни майка и на нас и на държавите, които и сега умират от жажда и липса на прясна вода. Прясната вода и сега е огромен проблем за човечеството, но "зеленикаквите" искат да го изострят до крайност. За да останат да живеят като хората само един файтон търтеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Сега трябва да подгонят и свещениците по православните храмове, които съсипват екологията на планетата с това неспирно кадене с тамян и горене на свещи. Не е ли време да им бъде забранена вредителската дейност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
тая стаия не е писано от зелените, а от кафевите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
melon
преди 2 години
Зелените са новите комунисти. Не пийте кафе, не дишайте, не се отоплявайте. Само по някой бустер може. Интересно ми е дали самите зелени спазват идеите, които дават или то е само за другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
това е целта... да насъскат неуките като пускат такива нефелни статии немащи общо с основния проблем, но с правилните думи зада ис извадиш "праеилния извод".. и готово!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
ПИЧ
преди 2 години
Айде сега поредната глупост - и производството на кафето вреди на планетата.Защо народите допускат тези еко-терористи, да им говорят и да им насаждат простотии, дори ги назначихме в министерството на Екологията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ти се сериозно ли??? ... по добре шмъркай кока, по полезно е от енергийните напитки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Щом вреди нека да видим сега дали зелената немска секта ще го забрани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Напротив в един хел има малко повече, отколкото в едно средно кафе, зависи и от типа на кафе де, но разликата е, че в чистото кафе, няма захар, а в един хел имаш 115, което не е много, но ако пиеш по два на ден, това ти е 10% от средния дневен прием.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, наливай се с евтини енергийни напитки и после се чуди, що изглеждаш като провиснала торба лой без едно мускулче и и с таз двойно по-широк от раменете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още