IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на кафе вреди на планетата, а учените може би имат отговор

От обезлесяване до висока употреба на вода и енергийни ресурси проучване показва, че по-голямото производство на кафе унищожава планетата

16:15 | 25.12.21 г. 16
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

 

Някой да иска кафе... от лаборатория?

Учени във Финландия се опитват да измислят по-устойчива, отгледана в лабораторни условия алтернатива за следващата чаша кафе – технологията за производство обаче все още е много скъпа.

Техническият изследователски център на Финландия VTT обаче успешно е произвел клетки кафе в биореактор чрез клетъчно земеделие в опит да направи производството на кафе по-екологично.

Кафето, отгледано в лабораторията на центъра, премахва нуждата от обезлесяване, а процесът има много по-малък воден отпечатък, тъй като учените могат да използват рециклирана вода за биореакторите си.

Друго предимство е, че кафето може да бъде произвеждано постоянно при контролирани условия на температура, светлина и кислород, премахвайки нестабилността на предлагането в индустрията.

„Не сме производител на кафе, но бихме искали да си сътрудничим и да работим със страни, които имат експертизата и визията да внесат нещо подобно на пазара“, казва Хейко Ришер, ръководител на растителните биотехнологии в института.

„Това изисква и значителни инвестиции, тъй като целият процес на одобрение не се нуждае само от време, но е и скъпа процедура“, добавя той.

Иновацията премахва и дългия процес на транспортиране на кафето от страната на произход до страната получател и „има влияние върху проследимостта и прозрачността на процеса, което често е голям проблем във веригата на доставки на кафе“, допълва Ришер.

„Не работим със зърна кафе като изходен материал, а вместо това ползваме лиофилизиран (изсушен чрез замразяване – бел. ред.) прах, който произвеждаме в лабораторията“, казва той за CNBC.

Когато прахът се изпече, той може да бъде сварен по същия начин като обикновена чаша кафе.

Макар че Хейко прогнозира, че ще отнеме поне 4 години преди отгледаното в лаборатория кафе да получи регулаторно одобрение, вече има силен интерес около продукта във Финландия, която е най-големият потребител на кафе в света.

„В миналото виждахме голям отпор срещу генетично модифицираната храна, затова сега сме приятно изненадани, когато хората показват интерес да купуват и опитват продукта. Кафето е луксозен продукт и хората искат да го купуват с чиста съвест“, казва Хайко.

 

Последна актуализация: 10:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Витамините, които се усвояват от организма не са продукт на химията. Те само ускъпяват урината и олекотяват джоба. Не само трябва да се синтезира молекулата, но и нейният 3D строеж. Още има лявовъртящи молекули, дясно въртящи. Витамини - само скъпи швейцарски или немски. А по-добре плодове. Другото е от лукаваго.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Няма да ми... звездички - звездички. Дяволчетата са вкусни и полезни, защото са бъкани с витамини. Освен това - така поемам по-малко кофеин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Тия дяволчете ще ти ****** ****, ама скоро ще го разбереш. От язва и се умира, by the way.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
Императорът
преди 2 години
Пазете природата, спасете планетата !!! Пийте HELL !!! :)))) Лично аз от година и половина почти забравих за кафето: пия Дяволчета :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
От обезлесяване до висока употреба на вода и енергийни ресурси проучване показва, че по-голямото производство на кафе унищожава планетата >> А производството на шиткойни е манна небесна? Лицемерие долно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"Производството на кафе оставя огромен воден и енергиен отпечатък, тъй като са нужни 140 литра вода за производството на само 125 милиметра напитка кафе, посочват от Water Footprint Network.".............ей туй само да прочете човек , му стига за да си избърше заддника със статийката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още