IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pandora напусна голяма търговска група в знак на протест срещу Москва

Организацията не е откликнала на молбата на компанията да призове членовете си да не работят с Русия

12:59 | 30.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Pandora заяви, че напуска Съвета за отговорни бижута, след като търговската група игнорира искането ѝ да призове членовете си да преустановят бизнеса с Русия, пише Bloomberg.

Датският производител на бижута заяви, че се оттегля след 12-годишно членство в организацията. В Съвета членуват близо 15 хил. компании, включително Richemont и нейната марка Cartier, Tiffany&Co на LVMH и руският производител на диаманти Alrosa, сочи уебсайтът ѝ.

„Pandora не може добросъвестно да бъде член на асоциация, която не споделя нашите ценности“, посочва главният изпълнителен директор Александър Лацик.

Споровете около скъпоценните камъни от Русия нарастват. Страната доставя една трета от диамантите в света. Миналата седмица Tiffany каза, че ще спре да купува нови диаманти, добивани там, тъй като натискът върху компаниите да изключат руските продукти от своите вериги на доставките се засилва.

Alrosa се оттегли от поста си на заместник-председател на Съвета по-рано този месец, след като временно напусна борда на директорите. Обединеното кралство наложи санкции на компанията миналата седмица.

Търговците на дребно са изправени пред предизвикателства при проследяването на руски диаманти, особено по-малки и по-евтини такива. Преди по-малките скъпоценни камъни да бъдат продадени на бижутери, те често се сортират на база размер и качество, без номера за проследяване, каквито има при по-големите диаманти. Много от тези скъпоценни камъни се изпращат в страни като Индия, където се обработват и полират.

Pandora заяви, че е преустановила всичките си сделки с Русия и Беларус на 24 февруари. Компанията също така е казала на доставчиците, че нито една от нейните суровини, продукти или услуги не могат да идват от тези страни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още