fallback

Холандия повишава златните си запаси

Данните на МВФ показват, че централните банки по света полагат сериозни усилия за увеличаване на резервите си от ценния метал

10:50 | 27.01.15 г. 20
Автор - снимка
Редактор

Кралство Холандия направи значителни покупки на злато за пръв път от 1998 г. Страната увеличи запасите си до най-високото ниво от седем години, показват данни на Международния валутен фонд (МВФ), цитирани от WBP Online. Златните резерви на Холандия се повишиха до 622 метрични тона, или 20 млн. унции, през декември, достигайки най-високите си нива от 2007 г., показват данни на МВФ, публикувани във вторник.

Холандия е деветият най-голям притежател на злато в света и резервите ѝ бяха останали непроменени на ниво от 19,7 млн. унции между декември 2008 г. и ноември 2014 г. Много централни банки по света започнаха да увеличават резервите си в кюлчета, след като в продължение на две десетилетия намаляваха притежанието на злато. Според оценка за ноември на Световния съвет за златото покупките на централните банки за миналата година са някъде между 400 и 500 тона. Нещо повече, много страни като Холандия увеличиха темпото, с което репатрират свое злато. Световната практика е част от златото да се пази в банки в чужбина, най-вече в САЩ. През декември жълтият метал поскъпна за пръв път от четири месеца, като слабият световен икономически ръст повиши търсенето на инвестиционни убежища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:52 | 13.09.22 г.
fallback