IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оле Хансен: Цената на златото започна да расте по-рано от очакванията ни

С начална цена от 1200 долара в началото на януари очаквам златото да приключи годината с поскъпване от 5 до 10%, пояснява експертът в Saxo Bank

08:33 | 21.01.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оле Хансен: Цената на златото започна да расте по-рано от очакванията ни

Настоящото оживление на пазара на златото е настъпило по-рано от очакванията. Това признава Оле Хансен, директор стратегии „Суровини“ в датската банка Saxo Bank, в коментар за развитието на цената на златото.

„Като се има предвид това, което видяхме в Швейцария (решението на местната централна банка да премахне ценовия таван на франка, б. ред), нарастващият събитиен риск може да изиграе своята роля през тази година, като в крайна сметка възпламени отново търсенето. Това може да се случи независимо от факта дали Федералният резерв на САЩ ще реши да покачи лихвения процент. С начална позиция от 1200 долара в началото на януари очаквам златото да приключи годината с увеличение от 5 до 10 процента“, пояснява Хансен. 

По думите му фокусът върху пазара на злато и сребро е бил променен от негативния ефект на покачващия се долар, както и от очакванията за покачване на лихвения процент в САЩ през 2015. През последните няколко месеца обаче резкият спад в цените на енергетиката е предизвикал промени в настроенията, като е преместил фокуса, който досега е бил върху притесненията от дефлация, към отрицателната възвращаемост на облигациите.

„Забелязваме завръщане към златото като сигурно убежище, след като миналата седмица изненадващото решение на Швейцарската централна банка доведе до рязко повишение на пазарните рискове“, пояснява Хансен.

Според експерта увеличеният добив на злато не заема голяма част  в определянето и развитието на цената на суровината. По думите му инвестициите и търсенето остават основните фактори, които трябва да се следят от желаещите да инвестират в благородния метал, тъй като предлагането остава сравнително стабилно и известно на пазара, докато големите неизвестни са свързани с търсенето.

„Както хедж фондовете и инвеститорите посредством търгуването на продукти увеличават дългосрочната позиция, така и тези развития са основните движещи сили зад скорошното повишаване“, пояснява Хансен.

Влошените перспективи за световния икономически растеж повишиха търсенето на злато като актив убежище във вторник, като цената му достигна почти 5-месечен връх. Както писа Investor.bg, фючърсите върху златото с доставка през март поскъпнаха с 0,96% до 1 289,20 долара за тройунция – най-високото ниво от 28 август миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
pinoccio
преди 9 години
При $ също можем да говорим за хомогенна среда, защото той е световна резервна валута и като такава е използвана в целия свят. Еврото е старата германска марка, която трудно може да мъкне Европа напред икономически, след като Европа е само политическо обединение, но далеч от представите за икономическо такова. Обединена Европа си остава все още политически проект, за съжаление, и действа като такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
pinoccio
преди 9 години
Няма скачени съдове, всичко е манипулация, зависи в каква посока. По принципи статистиката отчита спад на цената на златото при повишаване курса на $. Но сега не е точно така. Златото е с непроменлива стойност във времето, докато валутата няма стойност - тя пренася стойност, самата тя не съдържа стойност, за разлика от златото. В този смисъл няма как да категоризираме понятието "скачени съдове", когато говорим за връзката "$-злато". Сега чакаме Драги да обяви програмата на ЕЦБ за количествени улеснения в края на седмицата. Какво ще последва? Възможно е златото да поеме и в двете посоки, всичко зависи от *** инвеститори на какво мнение ще бъдат. Ако решат, че това ще задвижи икономиката, златото ще поевтинее. Ако бъде сметнато, че само се увеличава паричната маса, то златото ще поскъпне. Количествените улеснения са лечебно средство за хомогенни среди - като това, Гърция да напечата драхми, примерно, или България да напечати левове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Lucifer
преди 9 години
Как да олекне $ като е виртуален и не го лови никаква гравитация, даже и хартия вече не хабят за него....пък се харчи като топъл хляб, особено в Русия е на почит...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
...Абе, дали златото и доларът не са скачени съдове? При константна сума/произведение на двете, "ръстът" на едното, не показва ли обезценка на другото? И, доколкото злато е имало и преди долара и ще има и след долара, ръст на първото от 1200 до 1300 не означава ли обезценка на второто със 100:1300 , т.е. с 7,69% ? "Златото поскъпна"?или "доларът олекна"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още