IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Такев: Необходима е външна сила за излизане от затворения кръг на пазара

Капиталовият пазар беше в подобна ситуация преди десетина години, но борсовата приватизация и компенсаторките сложиха началото на траен ръст, продължил повече от 5 години, казва шефът на БФБ

14:09 | 29.06.10 г. 13
Автор - снимка
Създател
Иван Такев. Снимка: Личен архив
Иван Такев. Снимка: Личен архив

Иван Такев е изпълнителен директор на БФБ-София АД от 2008 г. Завършил е Университета за национално и световно стопанство, специалност Финанси, през 1996 г. В периода 1998-2001 г. работи в Държавната комисия по ценните книжа (сегашна КФН), а от 2001 г. – в БФБ-София АД последователно като експерт, директор на дирекция „Търговия” и оперативен директор.

- Г-н Такев, лято, криза или някаква друга фундаментална причина бихте посочили за сегашното плачевно състояние на активността на борсовата търговия у нас?

Лятото и икономическата криза естествено са едни от очевидните причини за ниската активност на търговията. Основната обаче си остава загубеното доверие през последните две години. Както знаем, голяма част от инвеститорите подходиха не особено рационално към пазара, като несъответствието между очакванията им за спекулативни печалби и фактическата реалност доведе до сериозни разочарования. Така постепенно се стигна и до масов отлив на инвеститори, а оттам и до сегашната липса на ликвидност в системата. Разбира се, горното илюстрира картината много общо, като отношение тук имат и ред други фактори, като например състоянието на корпоративното управление, на образователната, правната и техническата инфраструктура, и пр.

- Кой какво „трябва да направи“, за да се повиши ликвидността на БФБ?

В момента пазарът по мнението на много експерти се върти в затворен кръг, като начинът да се излезе от него е намесата на външна сила. Такава, както многократно стана дума в публичното пространство, може да бъде намесата на държавата в процесите чрез борсова приватизация, промяна в законодателната рамка и т. н. Всъщност много от участниците помнят, че пазарът беше в подобна ситуация преди десетина години, когато пазарната активност и реализираните обороти бяха съпоставими и дори по-ниски. Тогава именно няколко подобни мерки, като борсовата приватизация и компенсаторните инструменти предизвикаха постепенно нарастване на интереса към капиталовия пазара и сложиха началото на траен ръст, продължил повече от 5 години.

Естествено, няма да е правилно всички очаквания да са свързани единствено с държавата, макар тя да разполага с най-силните лостове за въздействие. Влияние тук могат да имат и много други фактори, като част от тях са идентифицирани от съответните институции, а именно – промените в областта на клиринга, сетълмента и заемането на ценни книжа, в законодателството по отношение на т.нар. борсово търгувани фондове и пр.

Факт е обаче, че част от пазарните участници също могат да оказват влияние върху моментното състояние на пазара, но дори и не го осъзнават. На развитите пазари основният двигател на иновацията са именно финансовите институции, но в това отношение част от тези, които оперират на местния пазар, са като цяло пасивни.

Така например активно търгуваните инструменти и стоки по международните финансови пазари могат да бъдат направени много по-достъпни до местните инвеститори посредством сертификати, представляващи дълг за издателя и следящи спот-цената на съответния актив. Подобни инструменти са напълно съвместими с местното законодателство, а борсата даже има предвиден отделен пазар за такива. До момента обаче никоя финансова институция не е изявила дори и намерения за издаването на такива, макар да е известно, че някои от тях имат експозиции в базовия актив, т.е. участват на тези пазари под някаква форма. Разбира се, доколкото визира други инструменти, този пример няма пряко отношение към ликвидността българските публични дружества, които все пак са приоритетни в местния пазар, но независимо от това илюстрира една допълнителна възможност за повишаване на интереса към пазара като цяло.

- Водила ли е БФБ по някакъв повод в последните месеци разговори с чужди инвеститори или други борси?

Да, водени са подобни разговори предимно с чуждестранни институционални инвеститори, проявяващи интерес към местния пазар, а също така и борси от региона с цел подобряване на сътрудничеството с тях. Естествено, тези процеси в условията на криза са много по-слаби, като е по-трудно да се привлече инвеститорски интерес, още повече, че достъпът от чужбина е много оскъпен. Същевременно местният пазар чисто по фундаментални показатели изглежда много по-подценен от повечето от останалите пазари в региона, да не говорим, че разполага с достатъчно допълнителни преимущества, например от данъчна гледна точка. От друга страна, налице са и ред други проблеми, разрешаването на които също има отношение към участието на чужди инвеститори.

- Кога ще стартира клиринговата къща?

Развитието на инфраструктурата по отношение на ефективността на клиринга е един от приоритетите на Централен депозитар АД. Доколкото ни е известно, в момента се работи по клиринговия модул на тяхната информационна система, като конкретно решение ще бъде предложено по-късно през тази година. Но въпросът дали тези функции трябва да бъдат в отделна структура, или могат да се изпълняват от депозитарната институция, е стратегически и не зависи от становището на фондовата борса. Много по-важно е те наистина да си изпълняват предназначението си, отколкото от кого ще бъдат администрирани.

- След като вече докладът за ЕРПт-тата е факт, да чакаме ли борсовата приватизация на Е.ОН?

Проверката на дейността на ЕРП-тата беше едно от изискванията за старта на процедурата по борсовата приватизация. В този смисъл държавата разполага с достатъчно технологично време, за да приключи процедурата до края на годината, респективно да стартира и вторичната търговия с тази компания. Разбира се, желанието на инвестиционната среда е приватизацията в енергийния сектор да не се свежда до едно дружество, а да бъде завършен и концептуално издържан процес.

- Може ли паричните средства на БФБ да се използват за развитие на деривативен пазар или дори БФБ да предлага репо-сделки срещу акции, за да влее кеш в пазара?

Наличието на деривативен пазар е един от заложените приоритети за развитието на борсата и от тази гледна точка е нормално той да бъде финансиран с нейни собствени средства. Въпросът тук е малко по-различен. Сделките с фючърси и опции имат много повече отношение към клиринга, отколкото към системата, срещаща поръчките за покупка и продажба. С други думи, дори и платформата за търговия да има възможност за търговия с деривативни инструменти, то за сделките с тях трябва да съществува възможност за надлежното им приключване. Както стана дума по-горе, колегите от Централен депозитар работят по този проект и след приключването му ще може да бъде предложено конкретно решение и от страна на борсата. Друг е въпросът, че деривативните пазари имат реален смисъл единствено при наличието на достатъчно ликвидност на спот-пазара, макар самите те да оказват позитивно влияние върху нея.

- Кога ще станат възможни двойните листвания на борсата? Смятате ли, че това може да привлече чуждестранни компании на борсата?

Двойните листвания зависят от наличието на съответните връзки между депозитарите на двата регулирани пазара, а такива биват изграждани при наличието на конкретна необходимост. Такава в случая възникна за две местни публични дружества, които изявиха желание за листване във Варшава, а по абсолютно същия начин би изглеждала и хипотезата, в която чужди компании биха търсили листване в България. В миналото беше налице подобен интерес, но кризата очевидно провали тези планове. Доколко такива ще има и в бъдеще или по-скоро кога, зависи от това кога местният пазар ще успее да създаде повече ползи за компаниите, отколкото те имат на собствения си пазар.

- Одобрявате ли приетата от Германия миналия месец забрана за непокрита търговия „на късо“ с някои финансови инструменти и предложението за разширяване на забраната върху всички акции (която днес беше леко ревизирана в посока по-слабо затягане на регулациите, б.а.)?

Ясно е, че желанието на регулаторите е да ограничат рисковете на всеки от пазарите при извънредни обстоятелства и поради тази причина предприемат подобни мерки. Емпиричните наблюдения на общоевропейско ниво обаче свидетелстват за това, че забраните върху късите продажби намаляват ликвидността, особено на пазарите с малка капитализация, по-висока волатилност и липса на възможност за хедж. От тази гледна точка, по отношение на този вид сделки, като че ли чисто пазарният подход, при който нещата са оставени в ръцете на участниците има повече смисъл, отколкото еднопосочното административно регулиране. Подобно е и становището на Федерацията на европейските борси, която настоява за изграждане на механизми за заемане на ценни книжа, за надлежен сетълмент и за процедури за закупуване на липсващи инструменти в случай на необходимост.

- Какви са вашите лични прогнози за икономиката на страната за тази и следващата година и какво да очакваме от борсата в близките месеци?

На макрониво са налице определени показатели, които могат да бъдат разгледани като индикации за излизане от кризата, като например ръст на износа, увеличаване на кредитирането и известен спад на лихвените проценти. Въпросът е доколко финансирането ще бъде насочено към ефективно производство, а също така и дали постепенното съживяване на реалния сектор ще окаже директно влияние върху капиталовия пазар, т.е. дали с времето той ще съумее отново да стане алтернатива за набиране на средства. От страна на борсата и след приключването на съответните проекти от страна на Централен депозитар АД ще предложим конкретни решения по изпълнението на нашата стратегия, по-важните от които са свързани с ефективността на клиринга и заемането на ценни книжа, осигуряването на улеснен достъп на чуждестранни членове и възможност трансграничен сетълмент от тяхна страна. Паралелно с това продължава работата и по останалите приоритети – корпоративно управление, подпомагането на промени в нормативната база и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Предложенията са да се продадат на борса, чиито ръководители знаят какво правят. Просто да запазят контрол над дейността и като надзорен орган - било то КФН или друг, за да не изпадат в Исландска зависимост.То се е видяло че тая борса се ръководи от подставени лица, инак критерия за фрий-флоут на дружествата щеше да ги изхвърли от листване и щяха да се принудят да се държат адекватно, щеше да има поне деривати и клиринг - а оттам къдите продажби и маржин покупките си идват по естествен път.А не като сега - лаладжии. Писарушки, най-обикновени марионетки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Корекциите тука:оня че е бил писарушка - е било добре. Докато не е стигнал до пост на ръководител. Тогава обаче качествата на писарушка са недостатъчни.Казах ти вече че се държиш като чиновник, затова и не виждаш и Такевите недостатъци които са неуместни за човек на тоя пост - а именно:липса на собствени решениялипса на отговорност оправдания с кой ли не и какво ли не липса на резултатитъркане на стола с цел именно да минава времето-заплатата-стажаТака не става. Аз не обвинявам Такев че е сложил прът в колелцата на икономиката - не съм толкова глупав да се изказвам като него че борсата е развила икономиката например. Аз го обвинявам че не развива самата борса. Компаниите не отговарят на никакви нормални критерии за търговия, борсата работи твърде късо време като сесии, няма клиринг, няма къси, няма деривати. Колко време вече нещата са на тоя хал? Чии интереси обслужва Такев - това е следващия логичен въпрос?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Judex
преди 13 години
Слушам твоите предложения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
Judex
преди 13 години
Лично познавам Г-н Такев от времето, когато още не беше изпълнителен директор на БФБ. Няма да забравя картинката, когато цялата борса се беше изсипала да пие кафе в коридора и единственият, който се беше зарил в документи и проверки, беше той. Не искам да извършвам хвалебствия, но според мене днес точно работа се иска, а той може да я върши. А който не е работил, критикува най-лесно. Но при нас на подобни хора (работещи) не им ли викаха балъци? А май е дошло време, както преди 140 години, когато нормалните са мислени за луди, и днес да дойдат повече такива "балъци", които оплюти да си вършат работата. Няма нещо в интервюто, което да не е съществено. И борсата не е виновна за състоянието на икономиката ни или за финансовата криза. А всички предложения звучат доста актуално и разумно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Естествено че не можеш да ги разбереш - защото разбираш мечтата на чиновника да си топли стола на заплата (ака Такев).Призива ти също е в канона "Дайте да дадем", за съжаление. Българина го е усвоил добре - но е усвоил и спасяването поединично (което и се случва в момента). Света е голямо село вече, нека ББ и компания да си въобразяват каквото си искат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Judex
преди 13 години
Аз не мога да разбера хората, които по цял ден само висят пред компютрите и критикуват тези, които се опитват да работят. Точно както подминаващият шофьор покрай паднал кашон псува този, който е хвърлил кашона, но не му хрумва да спре и да го премести извън пътя. Защото за роба е характерно да не носи отговорност за действията си, вместо него ги носи неговият "патер фамилиас". За свободния, дефиницията на свободата представлява преди всичко отговорност - лична и за всичко - думи, дела, ставащото наоколо. И не е ли време да се освободим от робството на "те там", "онези горе", "държавата", "мутрите", "политическата класа", "световната конспирация", "бюрокрацията" и т.н. , не е ли време да престанем да делегираме отговорността си на външни фактори, не е ли време да престанем да налагаме автоцензура на думите и делата си, и най-сетне да започнем да действаме като свободни хора в живота си и този около нас? Давайте идеи, осъществявайте ги, само спрете да участвате в това "плюене".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
jamiemirror
преди 13 години
И този човек е изпълнителен директор на БФБ?Нищо чудно че сме на тоя хал - девиза му все още е "Дайте да дадем".В момента БФБ се различава от Женски Пазар единствено по по-ниските си обороти и ликвидност :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
daskal
преди 13 години
Моля, не стреляйте по пианиста - той толкова може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
1914
преди 13 години
а коментарът на Такев е изключително затворен кръг- мърморим си и си говорим едни и същи неща, но не придвижваме борсата дори с крачка напред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Kapsi
преди 13 години
празни дрънканици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още