IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия няма да забрани напълно „късите продажби“, въвежда банков данък

Данъкът за банките се планира да бъде приет окончателно до края на годината

11:30 | 29.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Германия няма да забрани напълно „късите продажби“, въвежда банков данък

Финансовата комисия към германския парламент реши да облекчи в понеделник радикалното предложение за забрана на непокритата търговия на късо с всички акции и деривативи на еврото, които не са предназначени за хеджиране срещу валутни рискове, пише Wall Street Journal.

Според предвидените промени министерството на финансите няма да може да прилага забраната с декрет в случай на криза. Вместо това германският финансов регулатор ще може да забрани подобни транзакции за срок до една година, но такава забрана ще трябва да бъде съгласувана с долната камера на парламента.

В отделен законодателен проект Германия планира да наложи данък върху финансовите институции в размер на до 0,04% от активите им към края на съответната година, като се изключат депозитите на клиентите. Правителството иска да приеме тази поправка до края на годината.

Германия, Франция и САЩ са сред страните, които се опитват да убедят всички членки на Г20 да приемат подобен данък върху банките. Други страни, включително Канада, Китай и Индия, на които не им се наложи да спасяват банковата си система с пари на данъкоплатците по време на финансовата криза, се противопоставят на подобна такса.

Сред останалите промени в законопроекта за забрана на непокритите къси продажби е отстъпката, че такава търговия в рамките на една борсова сесия няма да е забранена. Долната камера на германския парламент ще гласува забраната в петък.

Непокритата търговия на късо включва продажбата на активи, които по време на транзакцията не са собственост на продавача и не са наети. Според някои политици продажбите на късо могат да се използват за манипулиране на пазара, защото количеството на подобни продажби може да засенчи реалната търговия.

Практиката за продажба на късо беше заклеймена след разрастването на гръцката дългова криза. Според много правителства от еврозоната, подобни транзакции със суапове за защита от фалит изкуствено са раздули цената за финансирането на Гърция.

Германия е критикувана от САЩ и някои страни-членки на ЕС за едностранното си решение да забрани късите продажби. Все пак миналия месец Европейската комисия започна консултации, които се очаква да доведат до нови общи правила за търговията на късо в Европейския съюз.

За момента 11 европейски страни, включително Великобритания, изискват продажбите на късо да бъдат обявявани, докато късите продажби с някои акции на финансови компании са забранени в Дания, Франция и Ирландия. Неотдавна Гърция изцяло забрани късите продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още