IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

T. Бечева: Коефициентът цена/собствен капитал за БФБ е 4 пъти под средния

Изчислението е на база референтната цена от 1 лв. за акция на БФБ и е направено от анализатора на ИП Елана Трейдинг

17:18 | 05.01.11 г. 3
T. Бечева: Коефициентът цена/собствен капитал за БФБ е 4 пъти под средния

Едно от събитията на януари е началото на търговията с акциите на Българска фондова борса. За него се говори от доста време и със сигурност ще грабне вниманието на пазарните участници към БФБ в четвъртък, заявява в блога на ИП Елана Трейдинг, анализаторката Тамара Бечева.

Индикативната цена за първата сесия е 1 лв. на акция, а присвоеният борсов код - BSO. Акциите на пазарния оператор са 6,58 млн. като 50% от тях са собственост на Министерство на финансите. Сред останалите акционери са много юридически (включително инвестиционни посредници) и физически лица.

Интересът ще е предизвикан по-скоро от любопитство, но все пак ще задържи инвеститорите пред мониторите в 9:30 ч. Първоначалната активност ще е предизвикана по-скоро от индивидуални инвеститори, а институционалните ще изчакат стабилизиране на цената. Не е изключено да има прехвърляне на предварително договорени пакети, споделя Бечева.

От гледна точка на съотношението цена към собствен капитал, показателят на БФБ при 1 лв. на акция е четири пъти под средното за публичните борсови оператори в Западна Европа и САЩ. Въпреки това, очакванията ни са БФБ да се търгува около минимума, тъй като за разлика от останалите борси към момента работи на загуба. Възвращаемостта на капитала на борсата е отрицателна при средна възвращаемост на капитала на останалите от 13.48%, изчислява анализаторката.

В следващата таблица се вижда очаквания диапазон на цената, базиран на показателите за оценка – цена/собствен капитал (Р/В) и цена/продажби (P/S). При средна стойност от 2.61 на Р/В, акциите на БФБ трябва да се търгуват 3.95 пъти над индикативната цена. Ако сравняваме с най-ниското Р/В, цената ще е значително по-надолу – 1.41 лв. Същото изчисление спрямо средното P/S дава цена от 1.56 лв., а при минимално P/S от 1.54 е 0.54 лв. за акция.

Няма да е учудващо, ако акцията на БФБ се търгува доста под средните стойности в сектора. Типичен пример за разминаване с тенденциите в дадения отрасъл е испанската борса. Спадът на пазара, който се дължи на това, че Испания се счита за една от проблемните страни в Европа, доведе до търговия на акциите с голям дисконт. Това се отрази в ниско съотношение цена/печалба (Р/Е) на акцията на борсата – под 10, въпреки голямата възвращаемост на капитала.
 

Едва ли акцията на БФБ ще допринесе за сериозно подобряване на ликвидността на пазара в дългосрочен период, но ако повтори поне малко от успеха на румънската фондова борса при текущата конюнктура би било успех. Книжата на румънската борса бяха въведени за търговия през юни 2010 г. и от тогава отчитат 67% ръст на цената. Едно е сигурно - интересът към акциите на БФБ ще е показател и за доверието към пазара като цяло, заявява Бечева в анализа си.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Инвестиращ
преди 13 години
"От гледна точка на съотношението цена към собствен капитал, показателят на БФБ при 1 лв. на акция е четири пъти под средното за публичните борсови оператори в Западна Европа и САЩ." Но не и под средното за дружествата, търгувани на самата БФБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
VKVK
преди 13 години
Това изречение дава отговор на много въпроси :) "... Възвращаемостта на капитала на борсата е отрицателна при средна възвращаемост на капитала на останалите от 13.48%, изчислява анализаторката..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
bertram
преди 13 години
добре съгласен съмзавиите ми 10 парчета във вестник и утре ше мина да ги взема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още