IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо много АДСИЦ продават земеделска земя, след като е толкова перспективна?

Може би отговорът е в твърде ниската й рентабилност от под 4% брутно на година, докато за арендаторите собственици земята е по-ценна по ред причини

16:20 | 04.11.11 г. 74
Защо много АДСИЦ продават земеделска земя, след като е толкова перспективна?

Важен аргумент на инвестиралите в земеделска земя е, че тя е ограничен ресурс, не се облага с данъци и е обречена да поскъпва, както и да носи по-голяма рента.

За да поскъпва една земя обаче е нужно да има добри реколти от нея, също така да се обработва въобще, защото запустее ли, става неатрактивна за обработка. Пустеещите земи са неефективни за разработване, защото в първите години не носят печалба за арендатора. Така опираме до фактора обработка, който е в ръцете на арендатора.

Арендаторите са и основни купувачи на земеделски земи в последните 12 месеца. Те спечелиха от високите цени на пшеницата, царевицата и слънчогледа след сушата в Русия и Украйна през миналата година. Тази година обаче цените на земеделската продукция са доста по-ниски (при слънчогледа спад с 33% от 900 лв. на 600 лв. на тон, а слънчогледът е важен почти колкото пшеницата, която също поевтиня сериозно).

По-малките печалби вероятно ще охладят апетита на арендаторите към покупка на земя. Ако обаче е тяхна собственост тя е обективно по-скъпа защото:

1. Дава им право на по-голям пропорционален дял при разпределянето на „белите петна”, тоест земите, чиито собственици нехаят и не ги отдават под наем и аренда.

Например ако в едно землище има общо 10 000 дка и двама арендатора имат договори за наем и аренда за по 1 000 дка, другите 8 000 дка ще си ги разделят и обработват по равно. Ако единият има договори за 1 500 дка, а другия за 500 дка, то единия ще обратва 3 пъти повече от „белите петна”.

2. Арендаторът собственик си спестява усилията за договаряне и събиране на рентата.

3. Няма опасност земята да запустее и цената й рязко да намалее.

4. Ако се откаже от бизнеса, арендаторът може да отдаде под наем и аренда вече притежаваните земи.

Затова арендаторите са естествените купувачи на земята. Те нямат нужда от комасирана земя, тъй като просто преместват границата между обработвания от единия и другия арендатор масив, така че да съответства на контролираната от единия и другия (комасация на ниво обработка).

Затова някои от фондовете за земя или свързани с тях лица създадоха арендатори или подкрепиха навлизането на арендатори в дадени землища.

Не на последно място наемите/арендите са равни на субсидиите на площ. В някой части на Добруджа са над 60 лв., а в други не се плаща аренда, защото земята не се обработва. Ако приемем, че средната аренда е 20-30 лв. на декар, колкото са евросубсидиите, излиза че ползването на земята излиза безплатно за арендаторите.

Как обаче ще се отрази на арендаторите промяна в единната европейска селскостопанска политика? Плановете са субсидиите да се дават на стопанство, като се сложи максимален лимит на субсидията с цел да се подкрепят малките и средни стопанства.

Какво ще стане с арендаторите с между 5 и 100 хил. дка. и как това ще се отрази на цената на земята и рентите?

В крайна сметка всеки инвеститор преценява дали брутна доходност от 3-4% е достатъчна и дали тя ще може да бъде допълнена от поскъпване на земята.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа или земеделска земя.

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

74
rate up comment 0 rate down comment 0
skitalo
преди 12 години
МТ4 - го ползувам за аларми и и-мейл нотиф. само де, да не си помислиш че разчитам на автоматика ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 0 rate down comment 0
skitalo
преди 12 години
Дани, писах ти... Четвъртък 40п. Петък не можах да се включа, но днес обрулих леко с 50 пипа :))) Само дето май рано излязох... Сега си модифицирам скриптовете за МТ4 за още по-голямо удобство и бързина и ще дебна още, но при липсата на календарни новини за днес май стига... Аз късата от 4170 си я държа лонг търм, щото фундамента не ми се струва да е променен. Успех приятелю!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 1 rate down comment 1
jimaru
преди 12 години
Вече не стои въпроса защо фондовете разпродават земя. Усетили са накъде отиват нещата и са продавали на макс. Миналата земеделска година беше уникално стечение на обстоятелствата и не ми се иска пак да я коментирам - цената беше извън логиката спрямо количеството и качеството. Всички от бранша знаят, че това се случва веднъж на десет години. Да очакваме същото и тази година беше наивно. Понижаването на цената на зърното ( тази така наречена "ниска" цена в действителност е нормалната цена) можеше да се очаква и е нормално.Голямата изненада дойде от друго място - субсидията. Събраха се едновременно два отрицателни фактора. По пазарната логика сега цената на земята трябва да тръгне надолу........."Поживем - увидем"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 0 rate down comment 0
WINNER1
преди 12 години
Знам затова се допитвам до теб. Прав си и направо не смея да отварям позиции освен ако не са на демо версия :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 3 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
хе хе хе е чак толкова добър не съм ! Едно време правех добри прогнози, но се занимавах про. ! Сега си чеша крастата за да не ме тормози жената с глупостите си ха ха хаВсъщност на този етап който ти каже нещо от рода на ..ще стигне еди колко си е ПЪЛЕН ШАРЛАТАНИН !!! Стигнали сме положение на бинарно поведение ! Естаблишмента се стреми с ВСИЧКО да си запази системата ха ха ха , но кога нещо ще гръмне и няма да може да се замаже с нули по комповете НИКОЙ НЕ ЗНАЕ !Днес ЕЦБ купува и е купон....трейдърите правят пари за сметка на глупаците дето РАБОТЯТ за да плащат СОЦЯЛНИ ОСИГУРОВКИ ЗА ПЕНСИИ ха ха хаУтре...ами може Израел да удари Иран и всичко да си е... мамата !Ако си на пазара б ъди гъвкъв и с позиции които БЪРЗО можеш да ликвидираш. Ако не си ЯЖ ПИИ И СИ НОСИ НОВИТЕ ДРЕХИ ! СВЕТА СЕ ПРОМЕНЯ и то доста бързо, но не към по-добро !Успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 0 rate down comment 0
WINNER1
преди 12 години
Дани според теб до къде 1,375? или .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Skitalo влезе ли дъго евро на 1.3538 ?Дано си прочел е-майла ми и сега да пичелиш :) !Слуховете за среща на ЕЦБ на обед ще държат бид под Еврото ! Днес 100 пипа наистина лесно се направиха . Успех !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 0 rate down comment 1
jimaru
преди 12 години
От къде се тръгна , а до къде се стигна? Много приказки се изговориха , а файда никаква. Основния въпрос: бягат ли фондовете от земеделската земя ,и, ако е вярно, какво е основанието? Те , дискусиите , търсят отговор,съпоставят мнения.Като седнем в кръчмата, там ще се джавкаме и надвикваме.Много приказки се изприказваха тука, а някакав извод оформи ли се?Кръчмарски форум е този - кръчмарски : Ха наздраве........Аз черпя.......По едно празно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 6 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Лимоне знеш разликата м/у мен и този драскач тука ! Той през живота си един лев не е рискувал , а аз го правих години наред.Отделно цялото занимание на ИНВЕСТОРа е да ПРАВИ ПАРИ ОТ РЕКЛАМА а не да дава БЕЗПЛАТНИ съвети на такси шафйори. ЗНАЕТЕ кой плаща за реклама , нали ? Аз не продавам на никой нищо. Само споделям от години наблюдения си и се опитвам да помогна на заблудени от образователната система и от медиите души. Радвам се че некои хора си промениха отношението към парите и света като цяло и дано са взели мерки за идващото. Щото ПОДОБРЕ да не става , ама ако стане тогава който има крава .......Успех !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 2 rate down comment 0
Lemon's
преди 12 години
Данката е много прав ето например днес излезе това: 200 долара барел петрол към март 2012 Петролът може да скочи с между 23 и 61 долара още в първите часове на евентуална война с Иран ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още