IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2017 г. предимството е на страната на европейските и българските акции

Основният индекс SOFIX ще добави още 20% през 2017 г., прогнозира Цветослав Цачев от Елана Трейдинг

20:28 | 24.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Слабо поскъпване за щатския долар - най-много до 1.90 лв.

Потенциалът за ръст на долара ще бъде ограничен и новият диапазон на курса EUR/USD през първите месеци на 2017 г. ще бъде между 1,03 и 1,10. Според експертите Европейската централна банка ще задържи нулевите лихви тази година, но ще спре стимулите заради повишаването на инфлацията през втората половина на годината и ще заговори за вдигане на лихвите.

За валутните трейдъри е препоръчително да купуват евро при всеки спад на валутата, както могат да се възползват от спадовете на британската валута в моменти от етапа на преговори за излизане от ЕС или пък да погледнат към „суровинните“ валути, като руската рубла, австралийски, новозеландски и канадски долар, които ще поскъпнат заради глобалния растеж, посочват анализаторите.

Златото може да стигне до 1 400 долара през 2017 г.

В момента средата е добра за покупка на акции на компаниите от златодобивния сектор и борсово търгуваните фондове, свързани със златото, тъй като те ще се представят отлично при повишение на цената на благородния метал от 10-20% за годината. Само за 2016 г. ръстът на акцията на борсово търгувания фонд, представляващ акции на златодобивни компании (GDX), е близо 53% в сравнение с ценовото изменение на златото за периода от около 10%. Перспективата пред златото до края на 2017 г. е цената отново да наближи равнището от 1 400 долара за тройунция. Това може да стане бързо при по-сериозна борсова корекция, защото изборите в САЩ насочиха капиталите към рискови инвестиции в очакване на икономически растеж.

Петролът в диапазон 50 - 60 долара през 2017 г.

Докато ограничението на добивите е в сила, можем да очакваме цената на петрола да се задържа около 50 долара през първата половина на годината. За 2017 г. петролът ще варира в диапазона между 50 и 60 долара. В портфейлите на дългосрочните инвеститори имат място и акциите на водещите петролни компании. Борсово търгуваният фонд с акции на енергийни компании XLE покачи цената си с 25% през 2016 г. При очакван ръст на петрола ще видим още поскъпване на книжата на големите петролни компании.

Европейските акции ще компенсират изоставането с 15% за 2017 г.

Американските индекси ще продължат нагоре и тази година, но с по-слаби темпове до максимум 10%. Финансовият сектор в САЩ направи силен скок на цените си след изборите, а той ще печели от лихвените маржове и затова може да се добави в портфейлите на дългосрочните инвеститори - но при корекция на индексите, за да се купи на по-ниски нива от сегашните.

Европейските акции се покачват с по-бързи темпове и компенсират изоставането си от последните две години. Това е свързано с икономическото възстановяване в Европа и стабилизирането на финансовата система, което ще продължи и през тази година. Анализаторите очакват 15% ръст на европейските индекси през 2017 г., като предимство ще имат акциите от индустрията и високите технологии в Германия и Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Алексиева55
преди 7 години
Ако искаш да трейдваш, най-точни са момчетата от Фронт Пойнт Партнърс. Нови са, но си разбират от работата. Приятел ми каза, че е вложил пари при тях и много скоро е реализирал добра печалба. Допълнителен доход на никой не му е излишен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още