IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ заприлича на световните пазари - по страховете за инфлацията и ликвидността

Все още сме далеч от фазата на масовите покупки и на неоправдано високи цени на акциите от гледна точка на дългосрочната оценка, коментират финансисти

18:15 | 02.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Оптимистично приключиха първите шест месеца от 2021 г. за индексите на Българската фондова борса. Ръстовете са двуцифрени, като според някои брокери у нас родните индексите успяха да покажат по-добро представяне от водещите световни пазари. Според други анализатори връзката между нашия и чуждите пазари не се дължи на кризата и възстановяването на икономиката, а е косвена и е следствие повече на други фактори.

„Сравнението даже с германския борсов индекс DAX, в който са включени 30-те най-големи компании в Германия, сочи почти двойно по-голямо движение на SOFIX – 24,6% реализирана възвръщаемост от началото на година спрямо 13,2% за DAX", коментира Галина Зайцева, брокер на ценни книжа – ИП София Интернешънъл Секюритиз (СИС).

Според Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на „Елана Трейдинг“, не възстановяването от кризата е общото между ръстовете у нас и на световните борси. Зад тази корелация стоят притесненията за инфлацията и ликвидността, която се появява на пазарите в търсене на повече доходност.

„Това беше фактор още преди година. У нас тенденцията към инвестиционен интерес и капиталови потоци към акциите се вижда от няколко месеца, като е в много начален етап на развитие. Тя се подкрепя и от появата на нови компании чрез BEAM, защото хората искат да инвестират в идеи с поглед към новата икономика или в перспективни пазари. Да не забравяме, че на БФБ има достатъчно подценени активи от сектори, които бързо растат или се възстановяват от кризата“, коментира Цветослав Цачев.

Според него въпреки силните ръстове на индексите на БФБ първата половина на годината беше много ясна – пазарът е разделен на две.

„Една част от акциите вървят нагоре, а останалите имат затруднения, но и не губят позиции като цяло. Това е добра среда за по-устойчив растеж на борсата, но нека не забравяме, че големи имена като „Химипорт“, „Първа инвестиционна банка“, „Сирма“ или „Градус“ просто отказват да вървят нагоре“, посочи инвестиционният консултант, според когото именно те са доказателство, че инвеститорите избират много внимателно какво и защо купуват.

В същото време експертът е категоричен, че все още сме далеч от фазата на масовите покупки и на неоправдано високи цени на акциите от гледна точка на дългосрочната оценка.

Единодушието обаче е видно от гледна точка на компаниите, които се откроиха от началото на годината досега.

„Задължително трябва да отбележим двете компании с трицифрен ръст - технологичната компания „Алтерко“ АД с доходност от 146,04% и „Доверие Обединен Холдинг“ АД със 102,38%. Двуцифрени доходности на акционерите си донесоха акциите на „Еврохолд България“ АД с 47,13%, а независимо от тежката 2020 година акциите на „Албена“ АД също са поскъпнали с над 29%. Следват ги „Софарма“ АД с 15% и „Телелинк Бизнес Сървисиз Груп“ АД с 13,22% ръст за 2021 г. Всички дружества неслучайно са в челната петица според мен“, коментира Зайцева.

„Алтерко“ АД изпрати отлична 2020 година, стъпквайки на успешно приключилото увеличение на капитала с права и добрите продажби. Дружеството стана част от водещия индекс на БФБ – SOFIX, а е напът да излезе и на по-голям европейски капиталов пазар, обясни брокерът на СИС.

Движението при „Доверие Обединен Холдинг“ АД също се дължи на отличните резултати на придобитата от холдинга BC Moldindconbank S.A.

„Алтерко“ и „Доверие“ направиха трицифрен процентен растеж. Това са компании, където не само има високи очаквания, но и показват отлични резултати. Към позитивните примери бих добавил и третия транш от продажбата на акции на „Телелинк“, който показа сериозно търсене от пазара и е много добър сигнал, че БФБ абсорбира лесно предлагане в рамките на 12 милиона. Това само ще се увеличава през следващите тримесечия“, допълва Цветослав Цачев.

Анализаторите на пазара забелязват и промени в поведението на инвеститорите през последната кризисна година.

„Много интересна тенденция наблюдаваме от една година насам. Инвеститорите у нас следваха тенденциите на водещите световни пазари. По принцип не обичам да правя сравнение на балканските пазари с други, но в поведението и търговията на местните инвеститори определно се забелязват промени“, заяви Зайцева.

Като пример тя посочи фокуса върху технологичния сектор, за което до голяма степен допринася и кризата с COVID. Тази тенденция ясно се вижда по реализираните ръстове в цените на акциите на „Алтерко“ АД и „Телелинк Бизнес Сървисиз Груп“ АД през последната година. Забелязва се и по-голям интерес към инвестиции в стартъпи и компании в начален стадий на развитие.

„Инвеститорите вече смело правят промени в портфейлите си и търсят инвестиции в по-дълъг хоризонт, което е видно от първите две листвания на BEAM пазара“, обясни брокерът на СИС.

Ако изобщо можем да говорим за край на пандемията, българският капиталов пазар за разлика от по-големите пазари, излиза по-плахо от кризата. Според Зайцева има и политически фактори, които тази година най-вероятно са допренесли за това. Иначе като малък пазар с експортна ориентация на дружествата на него възстановяването се движи с темповете на водещите икономики в европейския регион, смята тя.

Така полугодието приключва с приповдигнат тон, а настроенията за втората половина от годината също са оптимистични. „За тази тенденция загатнаха и резултатите от първото тримесечие на компаниите. С прогнози не бих се ангажирала, особено в навечерието на втория вот на изборите“, коментират от СИС.

Лятото обичайно е по-спокойно време за пазара, но причините, които го движеха нагоре, остават в сила. „Ще видим и дали позитивната инерция ще се запази, както и дали новите проекти на BEAM няма да доведат и до излизането на големи български компании на борсата. Аз съм позитивно настроен към пазара и смятам, че ще продължи да привлича нови капитали и да генерира доходност за инвеститорите“, споделя мнението й Цветослав Цачев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
AlekKoychev
преди 2 години
Новата Alternativa Financial се казва Nachman Capital. Това е напълно неприемливо. Nachman Capital не трябва да бъде лицензиран, защото ще стане поредната измама на Global Markets. Познавам лично тези хора от 2018 г. насам. Те ми съсипаха живота и откраднаха пари от много клиенти. Репутацията ми бе опетнена. Това е новата Alternativa Financial.Съветвам всички да не работят с Нахман! В никакъв случай не им давайте пари за инвестиране, нищо добро не ви чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
Мда, в БИЙМ сегмента наистина е дългосрочно да се чака доходност, на практика безкрайност хах :)Тая борсичка е на 30% от върховете си, обемите са от ранга на кварталния ЛИДЛ. Какво сравнения и с коя западна борса, какъв ДАКС бе смешници :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Агресивен бик
преди 2 години
Точно по ликвидност нема как да се мерим със световните пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още