IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изхарчихме 5 млрд. лв. резерви заради кризата. Сега трябва заем.

Какво (не) направихме, за да стигнем до международните пазари, обяснява Петър Ганев от Института за пазарна икономика

10:30 | 08.04.12 г. 36
Изхарчихме 5 млрд. лв. резерви заради кризата. Сега трябва заем.

Решението за емитирането на нов публичен външен дълг до 2 млрд. лв. бе до голяма степен очаквано, но въпреки това предизвика сериозен интерес и много коментари в общественото пространство.

Видно е, че самата новина за поемането на нов дълг не се приема добре от обществото, като почти винаги нещата се персонифицират – досега беше „дълга на Милен Велчев”, сега пък се говори как Дянков щял да емитира (сякаш лично) държавни ценни книжа.

Подобно отношение е полезно в дългосрочен план, тъй като по принцип прави идеята за нов външен дълг непопулярна сред политиците, но то трябва да се превърне в критично отношение към първопричините, които налагат поемането на нов дълг.

За кризата в България и съответните „антикризисни” мерки на правителството (това и предходното) се говорят какви ли не неща и истината често се маскира в злободневните дебати.

Пропагандира се тезата, че сме се изправили пред кризата като някакви фундаменталисти, с гола вяра в свободният пазар и пълно отричане на всеки държавен „стимулиращ” харч, което ни е докарало само проблеми и не кореспондира с това, което прави развитият свят. Точно тази теза тотално не издържа теста на времето.

Минаха три пълни бюджетни години от началото на кризата (2009-2011) и данните са красноречиви. До преди кризата, държавата имаше стабилни публични финанси (излишъци) и над 10 млрд. лв. резерви. През следващите три години държавата натрупа над 5 млрд. лв. в дефицити и нормално, фискалният резерв се срина до под 5 млрд. лв.

Ето я простата история на кризата – отговорихме на проблемите с 5 млрд. лв. от фискалния резерв. Нито данъци бяха намалени, нито стана по-лесно да бъдеш предприемач (от административно-регулаторна гледна точка), нито бяха премахнати някакви тежести от пазара на труда. Отговорът на кризата не беше структурни реформи, а разходни политики и стопяване на резервите.

Общо взето положителното е, че този устрем бе овладян преди пропастта – ревизията на Бюджет 2010 е пример точно за това. Не че беше променена логиката на нещата (да харчим срещу кризата), просто се поместихме в некатастрофални рамки.

Дори и това не беше лесно – достатъчно е да припомним призива ни от януари 2010 г. („Не вдигайте дефицита!”), когато заедно с колеги публично се обявихме за разумна бюджетна политика, а не популистки харчове.

И ето че стигаме до днешния ден – бюджетът пак е на дефицит, на практика правителството няма резерви, а предстоят и плащания по външния дълг. В тази ситуация дори и ние казваме, че трябва да се емитира външен дълг – просто през януари 2013 г. ще ни сервират една сметка и ние трябва да я платим.

Ако бяхме разумни през последните години, сега във фискалния резерв можеше да има 7-8 млрд. лв. и въобще да не се притесняваме за каквито и да е било плащания по външния дълг. Това обаче не се случи.

Ясно е, че решението за емитиране на нов външен дълг сега е неизбежно, но не трябва да забравяме, че предстои и друго подобно плащане през януари 2015 г. – над 1 млрд. долара.

Ако дотогава продължаваме да си трупаме дефицити, поемането на нови дългове ще е неизменна тема – за да финансира както дефицитите, така и това плащане.

С други думи, след като през 2009 г. влязохме в спиралата на дефицитите, през 2012 г. може вече да влезнем и в спиралата на дълговете. Алтернативата е да бъдем благоразумни през 2013 и 2014 г. и вместо да трупаме дефицити, да започнем да възстановяваме изхарченото от фискалния резерв.

Именно това е и основната идея на фискалния резерв – да заделим пари, с които да може да посрещаме спокойно плащанията по дълговете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 0
forum_rookie
преди 12 години
Относно: doba, коментар 18. Не е вярно, че "в България не е намалено никое плащане". Познавама хора, чиито заплати за 2010 г. бяха намалени с 14.58% спрямо 2009 г. (всичките 12 месечни заплати), а заплатите им (отново - всичките 12 месечни заплати) за 2011 г. бяха намалени с 9.4% спрямо 2009 г. Тези хора работят на бюджетна издръжка. Но, както се вижда и от коментар 21 на Боян, всички, които не получават заплати от бюджета, възприемат получаващите заплати от бюджета като "хрантутници". Нека Боян да обясни, ако може, защо възприема себе си като "плащащ сметката", а, например, един учител - като "хрантутник".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Неплащането на данъци не е причината, а следствие. Тази прогнила бюрокрация няма да види данък от мен. Когато българина вижда, че и малкото му пари се харчат/присвояват безобразно спира да дава. напълно оправдано. Това което направихме е, че гласувахме. Сами казахте, че всички избрани досега са едни и същи и работят по един и същи начин. Трябва да бойкотираме изборите. Поне да не могат легално да дойдат на власт. Какво ще стане ако българина не гласува? Не знам ама ми е интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 2
creepazoid
преди 12 години
Бояне, имаш ли представа като говориш за диктатура, че демографската ситуация и раздутата администрация описани от теб, са наследство именно от една такава диктатура. Като добавим и това, че властта в България предпочита да се крепи на бедни и неуки хора вместо на средна класа например, можем спокойно да стигнем до извода, че всъщност диктатурата въобще не си е отивала от България през последните 25г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
creepazoid
преди 12 години
Как си представяш която и да е партия да дойде на власт и да не попадне в ръчичките на олигархията?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Нормално е държавата да задлъжнява след като всяка година работещите намаляват, а тези на държавна служба се увеличават, но кой ще посмее да бутне държавния апарат след като от него се хранят вече повечето от половината работещи? От гласоподавателите в БГ 30% са пенсионери, 40% или работят на държавна работа или половинките им са там и те ги хранят и остават едни 30 % които трябва да платят сметката на останалите и тези 30 % постоянно намаляват, освен това тази група и не е единна не всички осъзнават какво всъщност се случва и мислите, че нещо може да се промени ? Няма никакъв шанс трябва да има някаква диктатура или нещо подобно за да стане иначе завинаги сме обречени да ни управляват пупулисти които да защитават интересите на другите 70 % просто защото така защитават и своите интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 1
aide_de
преди 12 години
Истината е,че ГЕРБ не могат и не искат да поставят националните интереси над личните(наречени партийни). Както и други преди тях.Колко пъти в раълични форуми се коментират фактите.Колко пъти грамотни българи говорят и познават .....Каво от това, парите ги няма, народът е луднал, а те ще се изметат и толкова.Няма съд и присъда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 0
doba
преди 12 години
Разбира се, може и още.Европейските милиарди евро все още са в Брюксел и само некадърността на част от чиновническия апарат пречи те да дойдат у нас.Нужна е много работа там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 10
doba
преди 12 години
Много мнения с отрицателни за Правителството оценки.Което се справя много добре със ситуацията, между другото.В България не е намалено никое плащане, което се случи в много страни.Това само по себе си е постижение, но разбира се, тук не го разбираме, защото не ни е сполетяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 8
Императорът
преди 12 години
От началото до мандата си досега правителството на националният предател борисов е изхарчило около ОСЕМ МИЛИАРДА само за помощите на циганорите. Оттук нататък всякакви коментари по темата са малко дребнави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 10
Иван Митев
преди 12 години
Българските държавни власти ще поемат нов паричен дълг за да може временно да неутрализират последици от сегашно непълноценно държавно финансово управление, което е НЕПРИГОДНО за качества на Валутен борд с Незлатни пари.Посоченият финансов недъг е особено важна причина за развитие на стопанска криза.Новият дълг временно отлага критични финансови проблеми на държавата за сметка на по-големи бъдещи щети за участници в стопански живот.За успешно спасение е потребно прекратяване на причината, която създава стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още