IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изхарчихме 5 млрд. лв. резерви заради кризата. Сега трябва заем.

Какво (не) направихме, за да стигнем до международните пазари, обяснява Петър Ганев от Института за пазарна икономика

10:30 | 08.04.12 г. 36
Изхарчихме 5 млрд. лв. резерви заради кризата. Сега трябва заем.

Решението за емитирането на нов публичен външен дълг до 2 млрд. лв. бе до голяма степен очаквано, но въпреки това предизвика сериозен интерес и много коментари в общественото пространство.

Видно е, че самата новина за поемането на нов дълг не се приема добре от обществото, като почти винаги нещата се персонифицират – досега беше „дълга на Милен Велчев”, сега пък се говори как Дянков щял да емитира (сякаш лично) държавни ценни книжа.

Подобно отношение е полезно в дългосрочен план, тъй като по принцип прави идеята за нов външен дълг непопулярна сред политиците, но то трябва да се превърне в критично отношение към първопричините, които налагат поемането на нов дълг.

За кризата в България и съответните „антикризисни” мерки на правителството (това и предходното) се говорят какви ли не неща и истината често се маскира в злободневните дебати.

Пропагандира се тезата, че сме се изправили пред кризата като някакви фундаменталисти, с гола вяра в свободният пазар и пълно отричане на всеки държавен „стимулиращ” харч, което ни е докарало само проблеми и не кореспондира с това, което прави развитият свят. Точно тази теза тотално не издържа теста на времето.

Минаха три пълни бюджетни години от началото на кризата (2009-2011) и данните са красноречиви. До преди кризата, държавата имаше стабилни публични финанси (излишъци) и над 10 млрд. лв. резерви. През следващите три години държавата натрупа над 5 млрд. лв. в дефицити и нормално, фискалният резерв се срина до под 5 млрд. лв.

Ето я простата история на кризата – отговорихме на проблемите с 5 млрд. лв. от фискалния резерв. Нито данъци бяха намалени, нито стана по-лесно да бъдеш предприемач (от административно-регулаторна гледна точка), нито бяха премахнати някакви тежести от пазара на труда. Отговорът на кризата не беше структурни реформи, а разходни политики и стопяване на резервите.

Общо взето положителното е, че този устрем бе овладян преди пропастта – ревизията на Бюджет 2010 е пример точно за това. Не че беше променена логиката на нещата (да харчим срещу кризата), просто се поместихме в некатастрофални рамки.

Дори и това не беше лесно – достатъчно е да припомним призива ни от януари 2010 г. („Не вдигайте дефицита!”), когато заедно с колеги публично се обявихме за разумна бюджетна политика, а не популистки харчове.

И ето че стигаме до днешния ден – бюджетът пак е на дефицит, на практика правителството няма резерви, а предстоят и плащания по външния дълг. В тази ситуация дори и ние казваме, че трябва да се емитира външен дълг – просто през януари 2013 г. ще ни сервират една сметка и ние трябва да я платим.

Ако бяхме разумни през последните години, сега във фискалния резерв можеше да има 7-8 млрд. лв. и въобще да не се притесняваме за каквито и да е било плащания по външния дълг. Това обаче не се случи.

Ясно е, че решението за емитиране на нов външен дълг сега е неизбежно, но не трябва да забравяме, че предстои и друго подобно плащане през януари 2015 г. – над 1 млрд. долара.

Ако дотогава продължаваме да си трупаме дефицити, поемането на нови дългове ще е неизменна тема – за да финансира както дефицитите, така и това плащане.

С други думи, след като през 2009 г. влязохме в спиралата на дефицитите, през 2012 г. може вече да влезнем и в спиралата на дълговете. Алтернативата е да бъдем благоразумни през 2013 и 2014 г. и вместо да трупаме дефицити, да започнем да възстановяваме изхарченото от фискалния резерв.

Именно това е и основната идея на фискалния резерв – да заделим пари, с които да може да посрещаме спокойно плащанията по дълговете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 0 rate down comment 0
mia11
преди 12 години
......и казала гаргата на лисицата: За нас тука горе има демокрация, а за вас там долу си е чисто преебаване.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Само кати видя снимката дето си лепнал и ми става ясно какъв си мили !За референдумите си прав, нооооооо на това мили му се вика ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ капиш ?!? Такава в БГ НЯМА !!!! Тука се упражняват в така нареч1ената ПРЕДСТАВИТЕЛНА демокрация-диктатура.Така,че бегай лижи рани и плачи за ДРУГАРЯ ЧЕ ха ха ха ....наивник !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 9
Forex Master
преди 12 години
>>След 89 имаме ДИКТАТУРА наречена ДЕМОКРАЦИЯ !Ква демокрация сънуваш бре, Даньооооо? Даже комунистите като бяха на власт проведаха референдум "за или против монархията"... Ти за 20 години "демокрация" колко референдума проведе? Кого пита за да влезеш в ЕС? Кого пита за да влезеш в нато? Кого пита за да закриеш преждевременно 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй? Кого пита за да спреш строежа на АЕЦ Белене, който се влачи 30 години? А????... Къде ти е демокрацията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Боянчоооо многооооо си се объркал бе момче !След 89 имаме ДИКТАТУРА наречена ДЕМОКРАЦИЯ ! Капиш ?Щото ВСЯКА ДЕМОКРАЦИЯ е ДИКТАТУРА НА 51% над останалите 49 % !!!Това го запомни от мен. Крайна фаза на ВСЯКА демокрация е когато 51% станат ХРАНТУТНИЦИ ! Това е видимо навсякъде по-назапад от нас. То и затова фалирват с все по-забързани крачки.ЕДИНСТВЕНАТА ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ мили, коята дава ПРАВА на ВСЕКИ и е най-честната е КОНСТИТУЦИОННА РЕПУБЛИКА !!! Жалкото е, че дори първообраза и ( САЩ ) се изражда и вече е напълно подчинен на корпоративни-фашистки интереси !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 0
rover
преди 12 години
Конкретно ти отоварям за учителите. Не всеки учител е хрантутник. А само онзи, работещ в училище със затихващи функции, който в началото на годината събира *** през три села и градчета, кара ги отначало дори със собствената си кола до училище ( само и само да запази работното си място), а когато след някой и друг ден "учениците" му вече не идват, продължава да ги води по дневниците, пише им оценки и т.н.... Мъртви души, демек. Само още някоя заплатка да вземе. Това е масова практика. Такъв учител е хрантутник. Както и онези, които изобщо не стават за тази работа, ама пак заплатката, такова, де.... Като някой директор например, дето цяло село не го иска, а той няма достойнството да се махне сам, защото...заплатката, такова....И изобщо не ме интересуват приказките за възрожденското в нашите учители и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
forum_rookie
преди 12 години
Бояне, нещо увърташ - не отговаряш директно на въпроса "учителят хрантутник ли е?". Аз не съм писал, че където има ненужни харчове, те не трябва да се съкращават. Например, в Министерството на образованието и ...(каквото там беше). Всичко, което ти знаеш и можеш, и с което си изкарваш парите, ти сам ли го научи? Съвсем нищо ли не дължиш на училищата, в които си се учил? И още нещо: според твоето мислене, зърнопроизводителите и тютюнопроизводителите са от тези, които "плащат сметката", нали така? А точно те колко пари от бюджета получават, не е истина! Не знам числа за зърнопроизводителите, но тютюнопроизводителите получиха 116 милиона лева бюджетна субсидия за 2010 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Ми ти да не си някой учител, че разсъждаваш толкова плоско? Според тебе след като в училище за тази учебна година има с 6 % по-малко ученици спрямо миналата, не е ли нормално по някакъв начин да се намали издръжката за училищата? Ако се вземе и в предвид качеството (нещо непознато за чиновника) трябва издръжката да се намалява с по 10 % всяка година. Било то с намаляване броя на училищата на учителите на администрацията или както си искат, но не нашите хрантутници си искат заплатите изобщо не им пука от къде идват парите, те иска ПАРИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
След 89 година не е имало диктатура, не че аз съм за такава форма на управление, то ми е ясно че нито ще има нито е най-доброто решение, просто исках да кажа че нещата отдавна са изтървани и вече няма шанс за промяна. Та за диктатурата в България има конкуренция между партии кой да е на влас, въпреки че всички им се дърпат конците от бившата Държавна Сигурност, те се борят отделните партии те да се наместят на яслата, а че за останалите граждани няма разлика. Та затова гледат на избори да са пупулисти и да са на яслата точно те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 0
forum_rookie
преди 12 години
Г-н Императоре, ясно е, че има много лелки, седящи в разни кабинети и единственото, което могат да правят, е да местят разни папки от едното чекмедже в другото. Опитвам се да обясня, че получаващите заплати от бюджета не трябва да бъдат слагани в един кюп, или, ако предпочитате малко по-изящен изказ - да бъдат слагани под общ знаменател. Конкретно: за Вас един учител в общинско или в държавно училище "работещ" ли е, или е "хрантутник"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
25 - при положение, че в тая държава работещите хора хранят най-много чиновници, ушеви *** и *** на 1000 граждани в целия цивилизован свят, думата хрантутници дори е мека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още