IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Количествени улеснения, евфемизми и въобще как боговете полудяха?

Правейки пари от нищото, централните банки атакуват ниските лихви с още по-ниски, пише Кузман Илиев

09:00 | 17.12.12 г. 45
Количествени улеснения, евфемизми и въобще как боговете полудяха?

Да заметеш боклука под килима

От началото на кризата, условно през май 2007, до май 2012 от Фед са раздули баланса си с 223 процента; ЕЦБ - с 146 процента, Бенк ъф Ингланд – с 362 процента. И това преди Фед да обяви третото количествено улеснение, а ЕЦБ - директните монетарни транзакции. Централните банки на Япония и Китай плътно следват този модел.

Ефектът върху пазара на труда, и в Европа, и в САЩ, е слаб, дори отрицателен. В еврозоната безработицата е над рекордните 11 процента, а зад Океана – упорито около 8%, при условие, че за последните 20 години е била средно около 5,5 на сто.

И няма как да очакваме друго положение на нещата: производствената структура на икономиката е била силно повлияна от манипулацията на парите и кредита. Реалните ресурси са инвестирани погрешно. Никаква промяна в паричната или фискалната политика не може да върне времето назад, да изтегли труда, машините и тухлите, вкарани в имотния балон в САЩ и да ги насочи към по-производителни отрасли и дейности, в съответствие с предпочитанията на икономическите агенти.

Кредитът трябва да е базиран на реални спестявания

За да използваш ресурса сега, някой трябва да се лиши от него, сиреч да го спести. Финансовият капитал е само иск върху реалните блага. Ако има 100 хил. автомобила в една икономика, не можем да създадем  искове за 1 млн. автомобила -  така рискуваме да изкривим производствената структура в икономиката и тотално да объркаме координиращата роля, която ценовата система играе за икономическите агенти.

За да е възможно постоянното създаване на кредит, правителствата трябва да се отърват от оковите на еталона, който ограничава паричното предлагане, тоест златото. Както и да позволят законово банкирането с частичен резерв, за което ще напишем друга статия.

Good bye, “Златен стандарт”!

След окончателното рухване на каквато и да било връзка със златното покритие (т.нар. Златен стандарт) на 15 август 1971 г., производството на пари окончателно става приоритет на Централните банкери и паричните власти. Това не е естествен пазарен процес или еволюция на пазарните отношения, а насилствено правителствено действие, подкрепено от монопола за легалното прилагане на физическа сила.

Оттук насетне имаме еластично предлагане на пари, което ще рече: свобода на „боговете” в централните банки - на базата на лично усмотрение, гениално просветление и произволни математически модели - да могат да манипулират паричната маса в икономиката, а оттам и кредита, и лихвените нива. А какво става, когато боговете полудеят?!

Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Излиза, че за да се "оправи" работата, банкерите трябва да въведат "отрицателни" лихви по кредитите, сиреч да дават бонус за взимане на кредит. "Взимаш 1кк, получаваш 2кк" звучи добре, ще "стимулира" икономиката :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Това е най-добрата статия, която съм чел от много време на съм. Факт е че вече 90% от американските DCK се купуват от Фед - монетизиране на дълга. Историята учи, че никоя ЦБ до сега не е успяла да изтегли допълнителната ликвидност, когато това се е наложило и резултатът винаги е бил един - хиперинфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
Или по друг начин казано: банкерската мафия приватизира печалбите и национализира загубите!На това хората трябва да кажат БАСТА !!! Иначе ада е отворен денонощно вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
"Боговете сигурно са полудели" ще е мноооогосериен филм.Ако "Свобода, равенство, братство - демокрация, либерализъм, *****растия" и прочие ценности са на власт в обществото.Това което трябва да властва, е здравия разум, а не измамата (печатна медийна или печатна централно-банкерска) !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още