IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проактивните хора – изискване на новото време

Инвестицията в себе си е най-добрият начин човек да бъде конкурентен и адаптивен към променящата се среда

10:45 | 12.04.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Проактивните хора – изискване на новото време

Проактивните хора имат силно изразена потребност от стремеж и развитие. Това са хората, които имат нужда от себедоказване и постоянно надграждане на знанията и уменията си. Това са хората, които търсят начини да извлекат полза от всяка ситуация, не в смисъла на облагодетелстване за сметка на някой друг, а в смисъла на това да станат по-добри.

Те търсят житейски уроци навсякъде около себе си, търсят учители сред хората над и под тях в професионалната йерархия. Това са хората, които няма да търсят причини защо университетите в България не дават образованието, от което се нуждае бизнеса и икономиката, а ще намерят начин чрез това, което се предлага, да придобият такова образование, което им е необходимо и няма да спират да се обучават.

А нима днешното време и светът около нас не изисква именно това?

Ценни за бизнеса са проактивните хора именно поради тази своя потребност. Те биха се справили добре и в среда, която не им осигурява непрестанна подкрепа - която не ги обезпечава финансово с обученията, които биха искали да посещават всеки месец, не им дава достъп до всички ресурси, които биха помогнали за пълното им развитите. Защото тези хора ще търсят начин, и то проактивно.

В условия на криза, когато компаниите търсят начини за ефективно продуциране с минимални разходи и се обръщат към съкращение на човешкия ресурс като лесна за приложение сратегия, тези хора запазват стойността и цената си. Причината е отново в тяхната потребност да се развиват, независимо от условията. Те няма да се спрат пред икономическите пречки, а ще намерят или изградят нов начин, който да им позволява да бъдат ефективни в новосъздадените условия.

Проактивните хора действат, а говорят по-малко, защото знаят, че действията говорят повече и много по-силно от думите. Те са ценни, защото след 20 години те ще бъдат също толкова търсещи и уменията им ще отговарят на средата, която се създава и се променя постоянно.

Информационното технологично общество на 21-ви век има нужда от повече хора с потребност за усъвършенстване, за да върви напред. Другите изостават, ако днес са добри специалисти, то след 10 години ще се окажат с 20 години назад във времето.

Призовавам ви да не спирате да търсите, събудете потребностите си за растеж и развитие. И действайте. Така единствено ще станете ценен кадър на пазара на труда в днешните икономически и технологични условия, където дори и хората все по-често се превръщат в бързооборотни стоки и незаменимите са на изчерпване без изглед за нова партида. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 2
hidko
преди 11 години
За пореден път чета статия за това, как за да успеем трябва да сме проактивни и за пореден път ще дам мнението си по въпроса - не можем всички да сме проактивни, активни, предприемчиви, находчиви и тям подобни. Просот няма как да стане! Хората са различни и повечето от нас са инертни, неинициативни, некреативни и тям подобни. Хората не искат много, но искат достатъчно. Ако питате, повечето от нас ще отговорят - трябва им доход с който да си покриват режийните и да си позволят някоя и друга по-луксозна покупка, дали ще е телевизор, почивка, компютър и т.н. Което в крайна сметка, като изчислим, ще се получи около 2000лв чист доход на човек. А това са едни мижави 1000 евра! Айде брутно да го кажем - 1500евра. И това толкова много ли е? За мен не е. Никак даже. А колкото до по-малката част от нас, които искат повече - нека те да са проактивни. Защото нормално е, в нормалните държави, да получаваш доход в рамките на горепосочния. И всички непроактивни хора, могат да разчитат на това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 7
Sakamano
преди 11 години
"Само да попитам, какво всъщност означава проактивен?"Означава досаден натегач. Поне в повечето случаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
mapto
преди 11 години
Може да ти помогне да поставиш проактивен в контекста на реактивен и пасивен.Проактивните инициират неща, реактивните реагират на средата си, а пасивните просто я възприемат без да реагират. Предимството да инициираш е, че ти правиш първия ход - нещо като белите фигури при шаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Веско
преди 11 години
Само да попитам, какво всъщност означава проактивен? Нещо като професионално активен или пак активен, ама по друг начин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още