fallback

Венецуела национализира активи на щатска петролна компания

Платформите на Helmerich and Payne не работят от месеци заради спор относно неуредени плащания в размер на 49 млн. долара от страна на държавната компания PDVSA

12:20 | 24.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Венецуела ще национализира петролни платформи, собственост на щатската компания Helmerich and Payne, предаде Ройтерс.

Президентът на страната Уго Чавес превърна национализацията на енергийния сектор в съществена част от своята „революция“. Държавата придобива и активи в телекомуникационния сектор, електроразпределението, производството на стомана и банковата индустрия.

11-те платформи не работят от месеци заради спор относно неуредени плащания в размер на 49 млн. долара от страна на държавната компания PDVSA. Министърът на петрола на Венецуела Рафаел Рамирес заяви в сряда, че платформите се национализират, за да бъдат върнати в производството.

Той е посочил, че компаниите, които отказват да пуснат в експлоатация своите платформи, участват в заговор за отслабване на правителството на Чавес,

„Има група от собственици на платформи, които отказаха да обсъдят таксите и услугите с PDVSA и предпочетоха да държат оборудването на склад в продължение на година. Такъв е случаят и с щатската мултинационална компания Helmerich and Payne“, е казал Рамирес пред журналисти.

През септември в страната ще се проведат избори за законодателен орган, а Чавес обикновено предприема радикални стъпки по време на предизборни кампании, коментира Ройтерс. В момента му се налага да се справя с трудната ситуация в страната, чиято икономика се представя най-зле в Латинска Америка тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:40 | 12.09.22 г.
fallback