IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела затвори четирите банки, в които наскоро пое управлението

Две от финансовите институции ще бъдат ликвидирани, другите две е възможно да бъдат спасени

14:52 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Венецуела затвори четирите банки, в които наскоро пое управлението

Правителството на Венецуела е затворило четири частни банки по обвинение във финансови нередности, съобщи ВВС.

Преди около две седмици властите поеха контрола върху четирите банки по подозрение в нарушаване на регулациите в сектора.

Банките са собственост на група инвеститори, начело с бизнесмена Рикардо Фернандес, който е арестуван по обвинение в присвояване на средства.

Две от банките - Provivienda и Canarias, ще бъдат ликвидирани, а другите две - Bolivar и Confederado, може да бъдат спасени.

Финансовият министър на Венецуела Али Родригес е заявил, че „лошото представяне“ на банките е принудило властите да се „намесят при закрити врати“.

Активите на Canarias и Provivienda ще бъдат разпродадени, но проблемите на Bolivar и Confederado не са толкова сериозни, е добавил Родригес.

Четирите финансови институции държат около 6% от сектора в страната.

Според анализатори до затварянето на банките се е стигнало заради влошаването на отношенията на Рикардо Фернандес с администрацията на президента Уго Чавес.

Доскоро Фернандес е бил в добри отношения с правителството. Той е собственик и на няколко компании за хранителни продукти, които снабдяват държавните супермаркети Mercal.

Сега обаче на Фернандес и адвоката му Хосе Камачо предстои дело по обвинение в злоупотреба с депозити и отпускане на заеми на други компании, в които двамата са инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още