fallback

Джордж Сорос разпродава позициите си в злато и сребро

За разлика от повечето инвеститори фондът на Сорос инвестира в благородни метали като средство за предпазване не от инфлация, а от дефлация

07:45 | 05.05.11 г. 29
Автор - снимка
Създател

Управляваният от милиардера Джордж Сорос хедж фонд – Soros Fund Management, е ликвидирал голяма част от притежаваните инвестиции в злато и сребро през последния месец. Информацията за това идва от анонимен източник, запознат с процеса на вземане на решенията във фонда.

Като причина за това се посочва спадналият риск от дефлация, пише Wall Street Journal.

Хедж фондът, който е един от най-големите в света, разполага с активи на стойност от 28 млрд. долара. Неговите ръководители инвестираха в злато и сребро заради очакванията от дефлация, допълва медията.

На фона на продължаващите програми по наливане на ликвидност от страна на американския Федерален резерв обаче опасността от дефлация намалява, посочват от източници от хедж фонда.

Инвестиционният подход на Soros Fund Management е доста нетрадиционен на фона на широко разпространения статут на златото и среброто като инвестиции, подходящи за предпазване от инфлация.

За момента екипа на Сорос не се опасява от фисока инфлация. Причината за това е готовността на Фед да затегне монетарната политика в началото на следващата година, когато е по-вероятно да има инфлационен натиск.

По правило, вдигането на лихвения процент се прави като мярка срещу инфлацията, като с нея Фед вероятно ще предизвика поскъпване на долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:48 | 12.09.22 г.
fallback