IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кое е по-страшно за икономиката: висока инфлация или дефлация?

Колкото по-задлъжнели са държавата, бизнесът и потребителите, толкова по-опасна е дефлацията

09:30 | 22.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кое е по-страшно за икономиката: висока инфлация или дефлация?

Инфлацията и дефлацията са две явления в икономиката, за които финансистите често спорят кое носи по-лоши последици за икономиката. Първоначалното впечатление, което техните дефиниции създава, е, че инфлацията е по-страшното явление, защото намалява покупателната способност на парите. В същото време при дефлация се наблюдава обратното, защото цените на стоките и услугите падат.

Когато инфлацията е висока за продължителен период тя намалява покупателната способност на доходите и стопява спестяванията на потребителите. В същото време високата инфлация затруднява и бизнеса при планирането на бъдещото развитие.

Когато обаче инфлацията е в разумни нива от порядъка на 1%-3%, тя насърчава незабавното потребление на домакинствата и инвестиции на бизнеса. Това на свой ред помага на икономиката да расте.

Дефлацията, от друга страна, може да предизвика порочен кръг, който да засегне тежко растежа на икономиката. Заради намаляващите цени потребителите отлагат своите разходи, защото се надяват да получат повече за своите пари в бъдеще.

Това обаче принуждава бизнеса да свива производството и да уволнява служители, което увеличава безработицата и намалява доходите. По този начин търсенето се потиска още повече, което принуждава фирмите да намаляват цените допълнително.

Според много икономисти подобна „дефлационна спирала“ е причинила Великата депресия в САЩ през 30-те години на миналия век.

Освен това в периоди на висока дефлация реалната стойност на парите нараства, а това прави изплащането на кредитите по-трудно. Ето защо колкото по-задлъжнели са държавата, бизнесът и потребителите, толкова по-опасна е дефлацията, защото тежестта на дълговете се увеличава.

Много икономисти предупреждават за висока инфлация в САЩ заради либералната парична политика на Федералния резерв, която се отъждествява с инфлационна бомба със закъснител. Освен това продължителната висока инфлация би могла да разруши една валута.

Доходността на индексираните с инфлацията американски облигации обаче показва, че инвеститорите в момента очакват инфлацията да бъде около 1,5% годишно през следващите пет години и малко по-малко от два процента годишно през следващите 10 години.

В същото време наличието на лека дефлация може да бъде положително и нормално явление, при наличието на иновации и ефективно функциониране на конкурентните сили. По този начин потребителите могат да си позволят продукти, които преди това са били прекалено скъпи. Пример за такава естествена дефлация са намаляващите цени на много технологични продукти, които стават все по-достъпни.

Досегашната икономическа практика показва, че дефлацията може да бъде по-опасна, защото справянето с нея е по-трудно. Но в същото време не бива да се забравя, че дефлационните спирали често са последица от прекомерното задлъжняване на икономическите агенти, което на свой ред е следствие от инфлационна политика на централната банка.

Това прави изключително важна основата задача на централните банки, а именно да поддържат ценовата стабилност чрез паричното предлагане и инструментите на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още