IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Франция може да освободи количества от стратегическите си петролни резерви

Рекордно високите цени на горивата в страната са една от основните теми в кандидат-президентската кампания

12:33 | 28.03.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
И Франция може да освободи количества от стратегическите си петролни резерви

Франция вероятно ще се присъедини към Великобритания и САЩ при освобождаването на част от стратегическите си резерви от петрол, съобщават пожелали анонимност източници, цитирани от CNBC.

„Франция е в постоянен контакт с британските и американските власти във връзка с възможността да бъдат освободени част от петролните резерви в следващите седмици, за да се стигне до понижение на цените на петрола“, пише днес френският в-к Le Monde.

От администрацията на френския президент и енергийното министерство обаче все още не са коментирали твърденията.

В последно време цените на горивата във Франция също достигнаха рекордни нива, което се превърна в една от основните теми за дебат на кандидат-президентите.

Цените на горивата са основен проблем за политиците по света, но особено болезнен е той за президента на Щатите Барак Обама, който също отива на избори през ноември.

За евентуална намеса на САЩ и Великобритания на пазара се заговори преди по-малко от две седмици. В средата на март американският президент Барак Обама и британският премиер Дейвид Камерън се срещнаха във Вашингтон и според запознати са обсъдили въпроса за евентуално освобождаване на част от стратегическите резерви на двете страни.

САЩ вероятно ще се обърнат и към други държави за съдействие, като засега има спекулации, че и Япония ще се присъедини към инициативата.

В началото на месец март сортът брент поскъпна до над 128 долара за барел, а в последно време се колебае около нивото от 125 долара за барел, което е само на 20-на долара разлика от ценовия връх, достигнат през 2008 г.

От януари досега черното злато поскъпна с над 15%, основно заради икономическите санкции, които Западът наложи на Иран.

Резултатите от проучване на Ройтерс показах, че в момента недостигът на петрол е съизмерим с количеството изгубени доставки заради гражданската война в Либия. Въпреки това обаче Международната агенция по енергетика засега не е пристъпила към освобождаване на свои резерви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
aqva_nuda
преди 12 години
Нивото от150 долара за барел вече е ясно че ще бъде тествано, но дали ще видим 200 ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още