IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на петрол е съизмерим с изгубените доставки заради Либия

Размирици, лошо време и други технически спънки нарушават доставките на над 1 млн. барела нефт дневно

13:59 | 23.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Недостигът на петрол е съизмерим с изгубените доставки заради Либия

Ежедневно се нарушават доставките на над 1 млн. барела петрол заради граждански вълнения, лошо време или други технически проблеми, показват резултатите от проучване на Ройтерс.

Това вероятно е добро оправдание за Великобритания и САЩ да освободят част от стратегическите си резерви, за да намалят цените на нефта на световните пазари, отбелязва агенцията.

Обемът, с който в момента са се намалили доставките на суровината в глобален мащаб, е близък до обема на доставките, който беше изгубен по време на събитията в Либия, показват изчисленията.

През миналата година Международната агенция по енергетика (МАЕ) на три пъти освобождава петрол от собствените си резерви, за да покрие част от недостига заради гражданската война в Либия. Сега обаче организацията се съпротивлява с мотива, че не вижда съществено нарушение на доставките.

Агенцията припомня, че миналата седмица излезе информация за разговори между САЩ и Великобритания за освобождаване на част от стратегическите петролни резерви на двете държави. Според неофициална информация двете страни ще бъдат подкрепени от Южна Корея.

Не липсват обаче и противници на идеята за освобождаването на част от стратегическия резерв от черно злато. Сред тях са Германия и Франция.

Водещият износител на петрол в света – Саудитска Арабия, увеличи производството до 9,85 млн. барела на ден през февруари, но страната е единственият производител със значителен свободен производствен капацитет, отбелязва агенцията.

Очаква се част от недостига на нефт на пазарите да бъде покрит през април, когато ще се възобнови производството в няколко австралийски и канадски находища. Освен това производството на либийски петрол вече доближава нивата отпреди миналогодишните събития.

Доставките от политически нестабилните производители като Сирия, Йемен и Южен Судан обаче може да бъдат прекъснати за продължителен период от време. Санкциите срещу Иран може също така да не бъдат компенсирани напълно от увеличението на производството от други страни.

През миналата година само държавите от Европейския съюз (ЕС) са внасяли по около 700 хил. барела дневно от Иран. Влязат ли в сила санкциите срещу страната, износът й ще падне с между 800 хил. и 1 млн. барела дневно, изчислява агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още