IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания не може да разчита на шистовия газ, според експерт

Професор от Университета в Лестър предупреди, че страната трябва да намали потреблението на природен газ заради покачващите се цени

12:13 | 07.07.12 г. 3
Великобритания не може да разчита на шистовия газ, според експерт

Шистовият газ не може да задоволи бъдещите енергийни нужди на Великобритания, смята професорът от Университета в Лестър Майк Брадшоу, цитиран от Bloomberg.

Той предупреди, че страната трябва да намали потреблението на природен газ заради покачващите се цени. От друга страна масовата експлоатация на шистовите находища няма да се случи в близките години заради логистични и екологични проблеми, допълни ученият.

"Шистовият газ е малко вероятно да се промени играта във Великобритания", коментира Брадшоу, като така попари твърденията на компанията Cuadrilla Resources, че запасите от шистов газ на Острова са повече, отколкото са конвенционалните запаси от природен газ в Ирак.

Същевременно в Полша, която се счита за шистовия пионер на Европа, сондажите продължават, въпреки че наскоро Exxon Mobile се отказа от работата си в страната заради незадоволителни залежи.

Според информация на Ройтерс тази година ще бъдат пробити още 41 кладенци, които ще дадат повече яснота по въпроса за газовия потенциал на страната. За по-точна картина на запасите обаче е необходимо да се направят поне още 100 сондажа, посочват експерти.

До момента в Полша са направени общо 23 сондажа, като още 6 са в процес на подготовка.

Полското министерство на околната среда съобщи, че в момента обработва няколко десетки нови искания за проучване за шистов газ.

Тази седмица пет държавни полски компании се споразумяха да обединят силите си и да засилят проучванията за шистов газ в северната част на страната. Контролен дял в обединението държи министерството на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
"Великобритания не може да разчита на шистовия газ, според експерт"*******************************За сметка на това пък тук е пълно с експерти, които считат, че България може... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 11 години
Благодаря за забележката, оправено е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Няма град в Англия, който на български език да се произнася Лейчестър. Градът, за който пишете е Лестър. Leicester = Лестър. Забелязвам, че това се повтаря няколко пъти в статията, което показва, че не става въпрос за правописна грешка, а за явна неграмотност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още