IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя инвестиция е по-добра – в злато или във вино

Цената на виното започва да се повишава, а от друга страна златото продължава низходящия си тренд

15:16 | 30.05.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Докато през последните месеци фючърсите за златото поевтиняват, цената на качественото вино продължава да се вдига. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Докато през последните месеци фючърсите за златото поевтиняват, цената на качественото вино продължава да се вдига. Снимка: Ройтерс

„Много икономисти предупреждават, че в близко бъдеще се задава висока инфлация. Особено като се има предвид колко пари бяха напечатани напоследък. Цената на златото обаче пада, което означава, че хората търсят други възможности за своите спестявания“, съобщава Дейвид Инглес от Bloomberg в поредицата Global Outlook.

Според него цената на златото се радваше на мащабно повишение през последното десетилетие. 11 поредни години тя отбелязваше ръст - никой друг актив не е регистрирал подобна серия, припомня той.

„Сега нека да видим цената на виното. Конкретно следим индекса на бутиковите вина, който следи стойността на 100-те най-продавани световни марки. Те се радват и на много добра ликвидност на вторичния пазар. В общи линии и тук виждаме сериозен ръст, говорим за около 180%. Дори и ако вземем предвид спада на търсенето в разгара на световната финансова криза“, отбелязва Инглес.

От анализа става ясно, че ако поставим двете графики успоредно една до друга, ще видим, че и двата актива се движат в тандем. Цената на златото бе подкрепена от търсенето на борсово търгуваните фондове. Колкото до виното, там ръстът е следствие няколко фактора, но най-вече на увеличаването на покупателната способност, особено на развиващите пазари в Азия.

„Напоследък обаче, ако се фокусираме върху последните месеци, виждаме едно разминаване. Цената на виното изглежда започва да се повишава, а от друга страна златото продължава низходящия си тренд. Много анализатори смятат, че ценният метал може да поевтинее и още. Как обаче да обобщим всичко това. Крис Смит от Винения инвестиционен фонд, твърди, че и в двата случая става въпрос за физически активи, всеки от които има своята вътрешна стойност. Виното става по-атрактивно, когато хората чувстват несигурност в икономическата обстановка. Той споделя още, че преди време е имало образуване на нещо като балон, логично последвано от спад. Според него обаче корекцията е била прекалена“, пояснява още Дейвид Инглес.

По думите му разликата между акциите, златото и виното е, че дори цената и на трите да падне до нула, човек винаги може да си отвори една добра бутилка вино след края на тежкия работен ден и с усмивка да погледне назад към провалената си инвестиция.

Видео материал по темата вижте в Bulgaria on Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
rover
преди 10 години
Е, отдавна е казано, че всичко останало освен инвестираното в жени, пиене и хазарт, си е чиста загуба. Демек, профукано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Най-добрата инвестиция е в производството на храни уважаеми "разбирачи" икономисти,финансисти и банкери!А сега платена обява - Водеща банка търси главен специалист за директор с образование съответстващо на длъжността - специализация за главен готвач :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още