IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото и погрешното тълкуване на глобалните икономически процеси

Инвеститорите вече започнаха да осъзнават, че хиперинфлацията, която вещае вливането на ликвидност от централните банки може и да не се осъществи

11:15 | 26.05.13 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото и погрешното тълкуване на глобалните икономически процеси

Покачването на цената на златото през последните няколко години се основава на погрешно тълкуване на проблемите на глобалната икономика и неразбиране на това, какво точно представляват количествените улеснения, смята Маршъл Гътлър – главен анализатор в Global FX Strategy, пише CNBC.

По думите му инвеститорите вече са започнали да осъзнават, че тeхните анализационни методики не могат да обяснят какво се случва в света в момента. Те постепенно са разбрали, че икономиката, която познават от учебниците, се нуждае от осъвременяване. Това е причината голяма част от тях да започнат разпродажба на златните си активи, което ще причини още по-голямо понижение на стойността на ценния метал.

"Печатането на пари с безпрецедентна скорост създава търсене на златни активи като алтернативна валута. Очакванията са насочени към обезценяване на световните хартиени валути, което прави златото атрактивна дългосрочна инвестиция", казва пред Financial Times Джон Рийд, съдружник в инвестиционната компания Paulson & Co. Неговият анализ се основава на неразбиране на количествените облекчавания. Освен това, той не успява да вземе предвид нетрадиционното поведение на една икономика, изправена пред "криза на баланса".

Правителствата наистина са насочили усилия в количествените улеснения. Можем ли обаче да наречем това печатане на пари? Вярно е, че балансът на централната банка се разширява, оставяйки частния сектор страна, но всичко, което се случва, е, че банките заменят един актив с друг - те продават облигации на централната банка, за да получите резерви на тяхно място. Има ли резервни пари? Това е философски въпрос близък до запитването кога започва животът - при зачеването или при раждането, смята Гътлър.

Банковите резерви може да бъдат определени като ембрионални, все още неродени пари. Банката може да "роди" нови пари на базата на тези резерви, като използва системата за частичен резерв, за да "създаде" пари и да ги пусне в обръщение. В момента този родилен процес не се случва, като паричният мултипликатор - увеличението на общите парични агрегати, свързани с увеличаването на паричната база, се срина чувствително в развития свят, отбелязва анализаторът.

Докато потребителите и компаниите смятат, че цената на активите им – къщи, молове или каквото и да е, е под стойността на задълженията, които са взели, за да ги придобият, те няма да са в състояние да поемат риск с нови заеми без значение колко евтини са те. Техният фокус ще е насочен само към спестяването на пари и изплащането на заеми, смята експеpтът от Global FX Strategy.

Ситуацията се усложнява допълнително в днешно време, защото правителствата, особено в Европа, не осъзнават този проблем. Те изхождат от тезата, че е невъзможно всички хора да спестяват по едно и също време, тъй като винаги ще съществуват кредитополучатели. Често се случва това да са националните правителства, макар че това е в разрез с общоприетите тенденции в днешно време. Напротив, правителствата се опитват да спестят пари, като според Гътлър резултатът е низходяща спирала на намаляване на разходите, доходите и цените.

Докато инвеститорите в златни активи са в очакване на глобална хиперинфлация, световните икономики ги опровергават, насочвайки се може би дори към дефлационни процеси. Не забравяйте, че в Япония балонът на недвижими имоти достигна своя връх през 1991 г., но дефлацията започна едва през 1999 г., припомня Маршъл Гътлър.

Тъй като хората, които се презапасяват със злато в очакване на хиперинфлация, постепенно осъзнават, че съществува и друг вариант за развитие на ситуацията, те започват да продават наличностите си и да ги влагат в по-продуктивни активи, като например акции. Това е и една от причините цената да продължи да потъва, достигайки под пределните разходи за производство – около 1100 долара за тройунция, след което предлагането ще започне постепенно да намалява, завършава анализа си експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
Sumurset
преди 10 години
Ако не знаех, че Боко не може да пише, щях да си помисля, че статията е писана от него.Хареса ми забележката за хартиеното злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
sisiko
преди 10 години
Много си е добра статията. Прекрасно обяснява, защо златото пада в момента! Даже автора предполага че ще пада до около1100.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
Правилното тълкуване на икономическите процеси не е желателно ,а аз не се съмнявам че са положени достатъчно усилия , дори и чрез учебниците по икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
Patilan
преди 10 години
Има Баце, има начин !!!Просто трябва да се вземе впредвид цялата картина ...Печатането компенсира срива на паричният мултипликатор, както и намалената циркулация на пари вследствие от кризата и икономииите на много правителства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 10 години
Горкия не знае май от къде изгрява слънцето сигурно от север.Това, което не може захапи е, че има голяма схема с хартиено злато, физическото злато се изкупува с бясни темпове, но това не иска да се говориhttp://pazaradnes.com/ще-станем-ли-свидетели-на-краха-на-изма/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Ницше е казал: Няма факти, има само интерпретации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Разходите за производство били около 1100 долара за унция. Как ли са работили златодобивните компании, когато златата беше 500 долара? А това не беше чак толкова отдавна. А имаше и цени доста под 500. Златото ли поскъпва, хартиените пари ли поевтиняват. Но явно най-новите теории са, че хартиените пари колкото повече ги печатат - толкова по-скъпи стават. Дали да не взема и аз като древния философ да кажа - вярвам го, защото е абсурдно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 10 години
http://***.usdebtclock.org/2013/NationalDebt.swf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 10 години
http://***.usdebtclock.org/2013/TotalDebt.swf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 10 години
Когато фактите говорят то и евреите най-после трябва да замълчат: http://***.usdebtclock.org/2013/NationalDebt.swf http://***.usdebtclock.org/2013/TotalDebt.swf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още