IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на злато през първото тримесечие падна до 3-годишно дъно

Ръстът на физическите покупки в Китай и Индия не успява да компенсира спада в инвестициите в ценния метал и особено изтеглянето от борсово търгуваните фондове

12:55 | 16.05.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Търсенето на злато през първото тримесечие падна до 3-годишно дъно

Инвестициите във финансови активи, свързани със злато са се понижили почти наполовина през първото тримесечие, след като по-благоприятната оценка за развитието на американската икономика накара западните инвеститори да отдадат предпочитания на други активи като например акциите пред ценния метал, съобщиха от Световния съвет по златото, цитирани от Ройтерс.

Общото търсене на злато през периода е намаляло с 13%, достигайки 3-годишно дъно от 963 тона, като нарастващото търсене на бижута и силният апетит за монети и кюлчета не е успял да компенсира резкият спад в инвестициите, основно в борсово търгувани фондове.

Тези инвестиционни компании, които емитират ценни книжа, обезпечени с благородния метал, представляваха популярен начин за сдобиване с експозиция към цената на златото след започването на финансовата криза, но през първото тримесечие отчитат рекорден отлив от 177 тона.

Рекордно високото търсене на бижута, монети и кюлчета от Китай, довело до увеличаване на търсенето на злато за бижута с 60 тона, а за монети и кюлчета – с 35 тона, не успява да компенсира спада от 195 тона при инвестициите.

Маркъс Гръб, управляващ директор за инвестициите в Световния съвет по златото, заяви, че очаква нивото на инвестиции като цяло да се стабилизира през годината, а нарастващият интерес към физическите покупки на злато да доведат до по-стабилно търсене.

„Това, на което ставаме свидетели, е краткосрочно приспособяване към по-положителните представи за САЩ от декември насам“, смята Гръб. „Не е вероятно да се наблюдава отново същото ниво на разпродажби до края на годината, освен ако не се стигне до бясно и устойчиво възстановяване в САЩ, каквото не предвиждам. Междувременно златото отпътува на изток, защото ако хората се изтеглят от борсово търгуваните фондове в САЩ и до известна степен в Европа, потребителите в Индия и Китай, както и инвеститорите в кюлчета и монети по света, купуват това злато“, добави той.

Търсенето от Китай на монети и кюлчета е достигнало рекордните за тримесечие 109,5 тона през периода януари-март, отчитайки ръст от 22%. Индия регистрира най-голям ръст в инвестициите в кюлчета и монети от 52 тона до 97 тона. Покупките в САЩ са нараснали с 43% до 20,1 тона, докато в Европа е налице спад от 28% до 47,5 тона.

Покупките на малки инвестиционни продукти като кюлчета и монети са се увеличили с 10% до 377,7 тона през първото тримесечие, посочват от Световния съвет по златото.

Сегментът на покупки на бижута демонстрира най-силен ръст, като покупките са нараснали с 12% до 551 тона. Китай води подема, като потреблението е нараствало с 19% на годишна база до рекордните 185 тона, докато покупките в Индия са се увеличили с 15% до 159,5 тона.

„Тези данни показват, че въпреки забавянето в Китай, на което станахме свидетели, това бе едно много силно тримесечие, и че до момента всички признаците през второто тримесечие досега показват, че остава много силно през април вследствие на спада на цените“, твърди Гръб. Според преработватели и търговци през миналия месец търсенето на златни монети, кюлчета и бижута се е вдигнало до безпрецедентни нива, след като чезнещите инвестиции свалиха цените на благородния метал до най-ниските им нива от почти 2 години.

По отношение на физическите продажби на злато „се придържаме към нашите прогнози за Китай и Индия през тази година, които са между 865 и 965 тона за търсенето в Индия и от 800 до 880 за търсенето в Китай“, изтъкна Гръб.

Покупките на златни бижута в САЩ са се увеличили за пръв път след 2005 г., като ръстът е от 6% до 18,8 тона. Търсенето на бижута в Европа продължава да се понижава, като спадът през първото тримесечие е с 10% до 5,6 тона.

Търсенето на кюлчета от страна на централните банки се е понижило с 5% до 109 тона, достигайки най-ниското си ниво от близо 2 години, но публичният сектор, който някога бе най-големият доставчик на злато за пазара, остава нетен купувач за 9-то последователно тримесечие, отбелязват от Световния съвет по златото.

Предлагането на добивано злато е нараснало с 4% до 685 тона през периода януари-март, докато повторно употребеният ценен метал еую намалял с 4% до 366,6 тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
vallman
преди 10 години
На Сандокан му се обезцени европейската усмивка.... за сметка на своите индийски братя :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Или иначе казано, спекулантите се оттеглят от пазара на злато, а инвеститорите навлизат по-силно - няма нищо по-здравословно в дългосрочен план. "Междувременно златото отпътува на изток, защото ако хората се изтеглят от борсово търгуваните фондове в САЩ и до известна степен в Европа, потребителите в Индия и Китай, както и инвеститорите в кюлчета и монети по света, купуват това злато. Древна мърдост е, че "Този който притежава златото, той определя правилата."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още