IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализаторите са разединени за перспективата пред златото

Реалността, когато говорим за златото, вече не е същата, а това означава, че металът може да поевтинее до 1050 долара за тройунция, коментира Deutsche Bank

12:57 | 19.04.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Анализаторите са разделени по въпроса дали златото ще поевтинее още, след като най-сериозният колапс на цената на благородния метал от три десетилетия насърчи инвеститори и бижутери да купуват, пише Bloomberg.

Петнадесет анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, очакват цената на златото да се повиши през следващата седмица, 14 очакват точно обратното, а 5 не могат да преценят. За две сесии до 15 април златото изгуби 13% от стойността си, което представлява най-сериозният спад за благородния метал от 33 години.

Причините, изтъкнати от анализаторите, варираха от опасенията, че европейските правителства ще последват примера на Кипър като започнат да разпродават златните си резерви, до неочакваното забавяне на китайската икономика, довело до спад на цените на суровините като цяло.

През последните 3 дни на борсата в Ню Йорк златото възстанови около 2% от стойността си.

Купувачите на злато в Азия се активизираха, след като цената се понижи. През първите 6 месеца на годината вносът на злато в Индия – най-големият потребител на благородния метал в света – се очаква да се увеличи с 36% на годишна база, разкриват данни на Bombay Bullion Association Ltd.

На 17 април австралийската Perth Mint обяви, че продажбите на злато са се удвоили спрямо миналата седмица. Същевременно от октомври хедж фондовете са понижили залозите, че златото ще поскъпне, със 72%. Goldman Sachs Group Inc. и Societe Generale SA също прогнозират допълнителен спад.

От началото на годината златото е поевтиняло с 16% за тройунция, след като се радваше на бичи пазар през последните 12 години. Златото, което официално навлезе в мечи пазар на 12 април, е изгубило 27% от рекордните 1921 долара за тройунция, достигнати през септември 2011 г.

На 15 и 16 април продажбите на злато в Китай са се утроили, разкриват данни на China Gold Association.

Chow Tai Fook Jewellery Group Ltd., най-голямата верига за продажба на бижута в света, съобщи, че клиентите й в Хонконг и Макао са се увеличили с 25% за периода 13 -16 април.

През 2012 г. Индия и Китай са генерирали над половината от търсенето на злато в глобален мащаб, разкрива базираният в Лондон World Gold Council. Продажбата на бижута генерира 43% от търсенето на злато в световен мащаб.

Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
Nikolay_Bozukov
преди 11 години
"металът може да поевтинее до 1050 долара за тройунция, коментира Deutsche Bank"-това какво трябва да означава..-"продавайте ,че ние към 1250 искаме да купуваме" :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
stoiloff
преди 11 години
да да ама не :) срив до очаквай колега! Да те светна защо:- Някой в щатите вдига изкуствено стойността на долара, като понижава тази на златото. Подготовка за фалита на хамериката. Така че почакай месец преди да купуваш. Друг е въпросът ,че продавачите панически стискат до последно и ще реализират сериозни загуби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Всички анализатори не са наясно какво анализират! Измислени герои!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
bluefan
преди 11 години
Интересно къде ли ще отиде цената ако се окаже, че в трезора на ФЕД няма нищо....или че Германското злато отдавна е продадено!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
dani de vito
преди 11 години
В началото на 2008 година коментарите бяха същите ,златото падна с 230 долара ,но от 1000 на 670 .Тоест с 22 % ! Когато банки ,правителства ,анализатори говорят за падане ....всичко е ОК ! Чакай учетворяване !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Скоро ще си обединят мненията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още