IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализаторите са разединени за перспективата пред златото

Реалността, когато говорим за златото, вече не е същата, а това означава, че металът може да поевтинее до 1050 долара за тройунция, коментира Deutsche Bank

12:57 | 19.04.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Златото стана по-привлекателно за някои инвеститори, след като цената се понижи. Икономистът Денис Гартман, издател на Gartman Letter, в четвъртък заяви, че той лично възнамерява да купи злато и да продаде акции, след като благородният метал не поевтиня до определени нива, очаквани по-рано тази седмица.

На 15 април, известният с афинитета си към суровините инвеститор - милиардер Джим Роджърс, заяви, че може да започне да купува злато, „ако цената му се понижи достатъчно“.

През 2013 г. свързаните със златото борсово търгувани фондове (ETF) са изгубили 37,2 млрд. долара – най-бързият отлив на инвестиции за последните 2 години, разкриват данни на EPFR Global. Активите в SPDR Gold Trust, най-големият златен борсово търгуван фонд в света, са намалели до най-ниското си ниво от април 2010 г.

Централните банки също са разединени по въпроса дали златото е достатъчно евтино, за да оправдае допълнителни инвестиции. Двудневният спад от средата на април изтри 560 млрд. долара от резервите на централните банки по света. В същото време управителят на централната банка в Шри Ланка заяви, че падащите цени на благородния метал са възможност за страните да увеличат златните си резерви и че неговата институция обмисля да направи точно това.

Централната банка в Сеул заяви, че поевтиняването на златото не е „особено притеснително“, тъй като златните авоари са част от дългосрочната стратегия за диверсификация на валутните резерви. Управителят на австралийската централна банка Гай Дебеле пък коментира по време на бизнес обяд в Камбера на 16 април, че златото няма „вродена стойност“. 

Goldman Sachs прогнозира, че цената на златото ще достигне 1390 долара за тройунция през следващите 12 месеца, а в края на 2014 г. ще поевтинее до 1270 долара. Според коментар на Джефри Кюри, директор на отдела за търговия със суровини към банката, цената на златото може временно да падне под 1200 долара. Неговото изявление е от 17 април. В същото време на 2 април Societe Generale прогнозира, че до края на годината златото ще поевтинее до 1375 долара за тройунция.

Според коментар на Deutsche Bank AG от вчера „реалността, когато говорим за златото, вече не е същата“, а това означава, че металът може да поевтинее до 1050 долара за тройунция – цена, която съответства на средните исторически стойности на благородния метал, съпоставени спрямо цените на останалите суровини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
Nikolay_Bozukov
преди 11 години
"металът може да поевтинее до 1050 долара за тройунция, коментира Deutsche Bank"-това какво трябва да означава..-"продавайте ,че ние към 1250 искаме да купуваме" :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
stoiloff
преди 11 години
да да ама не :) срив до очаквай колега! Да те светна защо:- Някой в щатите вдига изкуствено стойността на долара, като понижава тази на златото. Подготовка за фалита на хамериката. Така че почакай месец преди да купуваш. Друг е въпросът ,че продавачите панически стискат до последно и ще реализират сериозни загуби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Всички анализатори не са наясно какво анализират! Измислени герои!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
bluefan
преди 11 години
Интересно къде ли ще отиде цената ако се окаже, че в трезора на ФЕД няма нищо....или че Германското злато отдавна е продадено!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
dani de vito
преди 11 години
В началото на 2008 година коментарите бяха същите ,златото падна с 230 долара ,но от 1000 на 670 .Тоест с 22 % ! Когато банки ,правителства ,анализатори говорят за падане ....всичко е ОК ! Чакай учетворяване !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Скоро ще си обединят мненията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още