IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Societe Generale: Златото навлиза в мечи пазар

До декември златото ще поевтинее до 1375 долара за тройунция, а средната му цена за 2013 г. ще е около 1500 долара, се посочва в прогнозата на банката

18:31 | 02.04.13 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Златото е „инвестиционен балон“ и е на път да навлезе в така наречения мечи пазар след най-силното си годишно представяне за последните 9 десетилетия, се посочва в изследване на  Societe Generale SA, цитирано от Bloomberg. Причина за това е по-слабото търсене на фона на повишаващите се лихвени проценти, следствие от все по-осезателното икономическо възстановяване в САЩ.

Инвеститорите е малко вероятно да се опитат да увеличат позициите си в злато, тъй като инфлацията остава ниска, а сигналите за ускоряването на икономиката могат да накарат Федералния резерв (Фед) да ограничи програмата си за икономически стимули. В същото време щатският долар поскъпва, се посочва в изследването на банката.

От началото на годината златото е поевтиняло с 4,6% и ще трябва да изгуби още 4,8%, за да изпълни формалната дефиниция за мечи пазар, след като цената му нарастваше през последните 12 години.

От началото на годината цената на благородния метал се е понижила на фона на дебата около програмата за изкупуване на облигации на централната банка. В същото време през четвъртото тримесечие на миналата година милиардерът инвеститор Джордж Сорос, който още през 2010 г. нарече златото „абсолютен инвестиционен балон“, е свил златната си позиция в най-големия борсово търгуван продукт на пазара с 55%.

През февруари Goldman Sachs Group Inc. обяви, че цикълът на повишаване на цената на златото вероятно е приключил, тъй като американската икономика се възстановява. В същото време Credit Suisse Group AG посочва, че златото е малко вероятно да се върне на рекордните 1921,15 долара за тройунция, достигнати през 2011 г.

„Според нас цената на златото е раздута до състояние на инвестиционен балон“, пишат анализаторите на Societe Generale. „Повишаването на лихвените проценти, предизвикано отчасти от позитивната перспектива пред щатската икономика, както и асоциираните с нея печалби за долара, може да се окаже повратна точка, след която да настъпи дългосрочен мечи пазар“.

Днес в Лондон златото с непосредствена доставка се търгуваше за около 1597 долара за тройунция.

Въпреки че поскъпването през март бележи първия месечен ръст на цената на златото от септември, металът приключи второ поредно тримесечие със загуби за първи път от началото на 2001 г.

Ако цената при затваряне падне до 1520,18 долара, това ще означава 20% спад спрямо нивата от 5 септември 2011 г. и така дефиницията за мечи пазар формално ще бъде изпълнена.

До декември златото ще поевтинее до 1375 долара за тройунция, а средната му цена за 2013 г. ще е около 1500 долара, се посочва в прогнозата на Societe Generale. Банката очаква средната цена на благородния метал през 2014 г. да не надхвърля 1400 долара.

След 2008 г., когато централните банки стартираха серия икономически стимули в отговор на кризата, цената на златото почти се удвои.

„Станахме свидетели на силно покачване на цената на златото през последните 10 години, като през последните 5 поскъпването се дължеше главно на опасенията, че агресивните програми за вливане на ликвидност, предприети от централните банки, ще доведат до много висока инфлация“, се посочва в доклада на Societe Generale.

Към 31 декември Soros Fund Management LLC, основан от 82-годишния инвеститор, е притежавал златни активи за 97 млн. долара чрез SPDR Gold Trust, разкрива регулаторен отчет, публикуван през февруари.

Чрез борсово търгувани фондове инвеститорите държат около 2450 метрични тона злато, което е с 6,9% под рекордните нива, достигнато на 20 декември.

На 27 март доларовият индекс, който измерва щатската валута спрямо 6 основни пазарно търгувани валути, се повиши до близо 8-месечен връх. От началото на годината индексът е нараснал с 3,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
Ало? Социете ли сте жинерале ли сте, на боб ли гледахте , аре стига измислени прогнози а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 2
jj99
преди 11 години
Банките разпродадоха тонове злато и сега явно се чудят как да си го върнат. Чакат от някъде да се появят шараните които да се изплашат и да си продадат физическото злато. Само дето много се навъртат около трапезата и не изглежда да чакат кой знае какви сривове, за да купуват. Накрая най-вероятно всичко ще завърши с още по-яко печатане на пари, за да си го откупят. Пак нищо лошо за тях - колкото на по-голяма цена си го откупят, толкова повече ще им се вдигнат златните активи. Но това ще е вече чак като всичко вземе да се срива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 2
titocar
преди 11 години
1 кг злато си е 1 кг злато без значение 1500 или 2000 USD все си е едно кило :)ако някой може да направи от 1000гр. 1200гр. значи е спечелил ама иначе си е чиста загуба на време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Нали има свършва на Федералния резерв лиценза за сто години, те вечни ли искат да бъдат? Те искат, но ние не искаме.Черните станции казват, че трябва да се гледат официалните реакции на папата/ Ватикана.Папата смени пръстена със сребърен и златно покритие. Изводите са за вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 1
ZoneP
преди 11 години
FED = 4MDS/day - докато не намалее безработицата BOE + JAPS - kamikaZe докато не се появи инфлациякойто иска да продава lol
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 33 rate down comment 1
nesduhan_trader
преди 11 години
От Сосиете Женерале са преписали дословно цифрите от анализа ми по време на т. нар. "фискален клиф". Няма лошо. Малко им куцат изводите обаче за времето "след". Тъй като дадох прогноза за 11 месечна стабилност на долара, остава да виси въпроса какво следва? И според мен това не е обезценка на златото. Трудният период за любителите на метала е сега 2013-а, колкото падне тази година това ще е дъно за дълъг период. На 1590$ за унц, явно не им се купува на определени хора, а на други не им се продава, а точно това е играта. Щом усилено ви разпространяват слухове за срив на нещо си, значи някои искат да купят големи количества от точно това нещо. Според мен при падане до нива от ок 1350$, покупките на физически метал ще са толкова сериозни, че никакви слухове няма да могат да ги прикрият. А дори в тази си най-ниска точка метала почти няма да е мръднал в лева и евро. Време е да научите играта, с която ни цакат и да обърнете източването на капитали в наша полза. Успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 15
GoldBear
преди 11 години
да няма по голям балон от таз тенекия :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 10
stoiloff
преди 11 години
Да въведем рубриката хайде на бас!Познавал съм досега много неща. Сега предлагам да се хванем на бас за едно голямо двойно уиски , че до 1 година златото ще е 100 биткоинта за трунц.А банковата система забранена със закон и всички банкери и икономисти изгорени на клади :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 3
ZoneP
преди 11 години
Нали знаете хубавите неща не остаряват като се повтарят това е иЗСкуството... Пребиват хартиеното злато събират си физиЧеското и амин съвсем случайно DJ i NDAQ се потопяват... А разните там PHDта дето даваха ААА на събпрайм тоалетната харитя си пишат ли пишат статии... Parole parole parole А да побързайте да им продадете златото ви lol
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
danailov82
преди 11 години
"" а сигналите за ускоряването на икономиката MOГАТ да накарат Федералния резерв (Фед) да ограничи програмата си за икономически стимули."""....доста дупки имат за попълване, а са неплатежоспособни точно затова ФЕД създават и ще продължават да създават парична маса още много дълго време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още