IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Societe Generale: Златото навлиза в мечи пазар

До декември златото ще поевтинее до 1375 долара за тройунция, а средната му цена за 2013 г. ще е около 1500 долара, се посочва в прогнозата на банката

18:31 | 02.04.13 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Златото е „инвестиционен балон“ и е на път да навлезе в така наречения мечи пазар след най-силното си годишно представяне за последните 9 десетилетия, се посочва в изследване на  Societe Generale SA, цитирано от Bloomberg. Причина за това е по-слабото търсене на фона на повишаващите се лихвени проценти, следствие от все по-осезателното икономическо възстановяване в САЩ.

Инвеститорите е малко вероятно да се опитат да увеличат позициите си в злато, тъй като инфлацията остава ниска, а сигналите за ускоряването на икономиката могат да накарат Федералния резерв (Фед) да ограничи програмата си за икономически стимули. В същото време щатският долар поскъпва, се посочва в изследването на банката.

От началото на годината златото е поевтиняло с 4,6% и ще трябва да изгуби още 4,8%, за да изпълни формалната дефиниция за мечи пазар, след като цената му нарастваше през последните 12 години.

От началото на годината цената на благородния метал се е понижила на фона на дебата около програмата за изкупуване на облигации на централната банка. В същото време през четвъртото тримесечие на миналата година милиардерът инвеститор Джордж Сорос, който още през 2010 г. нарече златото „абсолютен инвестиционен балон“, е свил златната си позиция в най-големия борсово търгуван продукт на пазара с 55%.

През февруари Goldman Sachs Group Inc. обяви, че цикълът на повишаване на цената на златото вероятно е приключил, тъй като американската икономика се възстановява. В същото време Credit Suisse Group AG посочва, че златото е малко вероятно да се върне на рекордните 1921,15 долара за тройунция, достигнати през 2011 г.

„Според нас цената на златото е раздута до състояние на инвестиционен балон“, пишат анализаторите на Societe Generale. „Повишаването на лихвените проценти, предизвикано отчасти от позитивната перспектива пред щатската икономика, както и асоциираните с нея печалби за долара, може да се окаже повратна точка, след която да настъпи дългосрочен мечи пазар“.

Днес в Лондон златото с непосредствена доставка се търгуваше за около 1597 долара за тройунция.

Въпреки че поскъпването през март бележи първия месечен ръст на цената на златото от септември, металът приключи второ поредно тримесечие със загуби за първи път от началото на 2001 г.

Ако цената при затваряне падне до 1520,18 долара, това ще означава 20% спад спрямо нивата от 5 септември 2011 г. и така дефиницията за мечи пазар формално ще бъде изпълнена.

До декември златото ще поевтинее до 1375 долара за тройунция, а средната му цена за 2013 г. ще е около 1500 долара, се посочва в прогнозата на Societe Generale. Банката очаква средната цена на благородния метал през 2014 г. да не надхвърля 1400 долара.

След 2008 г., когато централните банки стартираха серия икономически стимули в отговор на кризата, цената на златото почти се удвои.

„Станахме свидетели на силно покачване на цената на златото през последните 10 години, като през последните 5 поскъпването се дължеше главно на опасенията, че агресивните програми за вливане на ликвидност, предприети от централните банки, ще доведат до много висока инфлация“, се посочва в доклада на Societe Generale.

Към 31 декември Soros Fund Management LLC, основан от 82-годишния инвеститор, е притежавал златни активи за 97 млн. долара чрез SPDR Gold Trust, разкрива регулаторен отчет, публикуван през февруари.

Чрез борсово търгувани фондове инвеститорите държат около 2450 метрични тона злато, което е с 6,9% под рекордните нива, достигнато на 20 декември.

На 27 март доларовият индекс, който измерва щатската валута спрямо 6 основни пазарно търгувани валути, се повиши до близо 8-месечен връх. От началото на годината индексът е нараснал с 3,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 1
ivancholak
преди 11 години
крайно време е "хартиеното" да се отдели от физическото. Утехата е че с хартиеното може си избършеш нещо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
SPART
преди 11 години
Ето ти "един" за да се посмееш - докато 1590 - 1570 не падне,средносрочната цел е 2880 ! Сосиететата да клажем,че са умни подобно на Голдманите,пускайки анализи за мечи трендове близо около дъната с цел шараните да захапят голите куки за да купуват акулите по-евтино физическо злато....Докато ние дето сме на "хартиеното" ни е през туй,че оттатък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
nide
преди 11 години
Вероятно и ABN Amro има такива прогнози и затова с писмо информира клиентите си, че от 01.04.2013 променя правилата при търговията със злато, сребро, платина и паладий?1. няма да допуска физическа доставка за клиентите си.2. сметките Ви остават "хартиени" като банката уверява: "You dont need to do anything. We will make sure to handle your investments in precious metals in this new way from now on."http://***.marketupdate.nl/muwe/2013/weekendeditie-week11.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
benassi
преди 11 години
"" а сигналите за ускоряването на икономиката MOГАТ да накарат Федералния резерв (Фед) да ограничи програмата си за икономически стимули."""Няма да спрат стимулите, така че доклада не струва, само дето еврото не така силно.Незнам защо падна златото днес, нарочни разпродажби и после публикуваха доклада, седмица след нормализирането в Кипър, ама е ясно че банстерите и кръговете около тях имат доста "къси", та затова борбата ще е трудна.Прекалено "мечи" гледа тази Societe и преди месец-два пак "мечи" доклад изкара.Да не би да има голяма поръчка за "физическо"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 11 години
Вниманието ще се насочи към златото , когато настъпи глад за икономически катаклизми. Засега такава опасност няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
aldy
преди 11 години
И това ще стане, но не сега. Всяко нещо с времето си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
stasi666
преди 11 години
А колко статии и ''умни'' коментари (които странно защо липсват под статията) се изписаха за едни 2000 долара.Смях в залата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 17
stoiloff
преди 11 години
Златото поредната масова измама! :) Продавайте не се ослушвайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още