IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото отчете най-добрата си седмица от края на април

Ценният метал c доставка през август се покачи с 0,5% в днешната електронна търговия

11:55 | 27.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Русия, Казахстан и Азербайджан увеличават златните си резерви през последния месец.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Русия, Казахстан и Азербайджан увеличават златните си резерви през последния месец. Снимка: Ройтерс

Началото на седмицата започна с повишаване на цената на златото, като благородният метал отчете най-добрата си серия от края на април, докато долара се понижи спрямо йената, предава Market Watch.

Злато c доставка през август се покачи с 6,20 долара, или 0,5%, до 1,392 долара за тройунция в електронната търговия.

Търговията на COMEX борсата на New York Mercantile Exchange ще отвори отново на 28 май, вторник, тъй като днес е т. нар. "Възпоменателен ден" в САЩ.

Цената на благородния метал завърши със скромен спад в петък от 0,4%. Въпреки това златото успя да постигне седмична печалба от около 1,6%, което представлява най-доброто седмично постижение от седмицата, която приключи на 26 април.

"Златото остава добре подкрепено на фона на срещата на американския Конгрес с председателя на Федералния резерв Бен Бернанке", заяви в неделя анализаторът от Rivkin GLOBAL Тим Радфорд.

По време на речта си пред Конгреса Бернанке заяви, че Фед може да забави темпа на закупуване на облигации в "следващите няколко срещи", добавяйки, че решението ще зависи от икономическите данни. Председателят на Фед добави, че преждевременно затягане на политиката ще донесе значителен риск от забавяне или прекратяване на икономическото възстановяване, в това число и допълнително спадане на инфлацията.

Отпускането на паричната политика ще окаже натиск върху долара, което е възможно да доведе до инфлация. Златото може да се възползват от това, тъй като често е разглеждано като буфер срещу инфлацията. По-слабият долар прави благородния метал, както и други деноминирани в долари стоки, по-скъпи за притежателите на други валути.

Доларът пропадна с около 1,7% спрямо йената през изминалата седмица, което е най-голямата загуба от началото на юни 2012 г. на фона на опасения за нестабилност на японските облигации и разпродажби на азиатските борси. Щатската валута се търгува за 101,06 йени, като стойността в края на миналата седмица бе 101,09 йен.

Речта на председателя на щатския Федерален резерв от миналата седмица показа, че централната банкова институция в САЩ е готова да забави темпото на покупки на облигации преди следващото си заседание през юни.

Инвеститорите искат златото да бъде едно "безопасно алтернативно убежище", след като разпродажбата на японски акции повиши нестабилността на пазара, добави Радфорд.

Междувременно Международния валутен фонд заяви в понеделник, че Русия, Казахстан и Азербайджан увеличават златните си резерви през последния месец.

В електронна търговия в понеделник, среброто с доставка през юли се покачи с 13 цента до 22,63 долара за тройунция, потвърждавайки ръста от 0,6% от миналата седмица.

Медта с доставка през юли спадна с по-малко от 1 цент до 3,30 долара за паунд.

Фючърсите на паладия за месец юни нараснаха с 5,95 долара, или 0,8%, до 732,40 за унция, а платината с дотавка през юли се покачи с 10,60 долара, или 0,7%, до 1462,50 долара за унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още