fallback

Петролът отново поскъпва на фона на несигурността в Близкия Изток

Цената на "черното злато" скочи със 7% през миналата седмица след началото на политическите вълнения в Египет

11:00 | 09.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фючърсите върху суровия петрол WTI поскъпват във вторник на фона на спада на американския долар и политическата несигурност в Близкия Изток.

Стойността на суровия петрол с доставка през август е нагоре с 0,12 на сто, или 12 цента, до 103,27 долара за барел в електронната търговия.

Търгуваната на Нюйоркската борса енергийна суровина поевтиня с 8 цента, или 0,1%, във вторник, след като инвеститорите получиха новини за ръста на долара, както и за задълбочаване на конфликта в Египет след свалянето на доскорошния президент Мохамед Морси.

Въпреки че Египет не е сред производителите на петрол, държавата контролира Суецкия канал – връзката между Средиземно и Червено море. Африканската страна се счита за ключов транспортен маршрут на суров нефт в посока Европа и Северна Америка.

"Последните събития около египетските управляващи, както и продължаващата гражданска война в Сирия, провокират допълнително неспокойство сред инвеститорите", каза главният инвестиционен стратег в BlackRock Рус Кьостерих в понеделник, цитиран от MarketWatch.

"Политическите и терористичните рискове вече са засегнали производството на петрол в няколко страни, в това число Нигерия, Иран и Ирак", отбеляза експертът. "За щастие, увеличеното производството в САЩ компенсира тези загуби, но цените на петрола продължават да пълзят нагоре. По-нататъшно нарушаване на производството вероятно ще ги изпрати още по-нависоко", коментира още той.

Цената на петрола скочи със 7 на сто през изминалата седмица след началото на политическите вълнения в Египет. В понеделник временният президент Адли Мансур обяви, че променената от предшественика му конституция трябва да мине национален вот за одобрение в рамките на следващите 5 месеца. Новите президентски и парламентарни избори пък най-вероятно ще се проведат в началото на 2014 г.

Наблюдавайки случващото се в Близкия изток, инвеститорите са в очакване и на седмичните данни за доставките на суров петрол в САЩ.

Експертите от Citi Futures обявиха, че очакват в данните за седмицата до 5 юли да се забележи известно възстановяване на вноса в САЩ от Канада. Въпреки това те предвиждат по-нататъшен общ спад на запасите от около 4 млн. барела до общо 6 млн. барела.

Щатската Администрация за енергийна информация (ЕIA) оповести през изминалата седмица, че доставките на „черно злато“ са спаднали с 10,3 млн. барела за седмицата до 28 юни – повече от три пъти над очаквания от анкетираните от Platts анализатори резултат.

При търговията с други енергийни суровини търгуваният на Лондонската борса сорт брент с доставка през август поевтинява с 0,12 долара, или 0,11 на сто, до 107,31 долара за барел.

Цената на природния газ е надолу с 1 цент до 3,73 за 1 млн. BTU (британски термични единици). Фючърсите върху бензина и дизела с доставка през август от своя страна запазват цените си, търгувайки се съответно за 2,88 и 2,98 долара за галон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:29 | 06.09.22 г.
fallback