IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отново поскъпва на фона на несигурността в Близкия Изток

Цената на "черното злато" скочи със 7% през миналата седмица след началото на политическите вълнения в Египет

11:00 | 09.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът отново поскъпва на фона на несигурността в Близкия Изток

Фючърсите върху суровия петрол WTI поскъпват във вторник на фона на спада на американския долар и политическата несигурност в Близкия Изток.

Стойността на суровия петрол с доставка през август е нагоре с 0,12 на сто, или 12 цента, до 103,27 долара за барел в електронната търговия.

Търгуваната на Нюйоркската борса енергийна суровина поевтиня с 8 цента, или 0,1%, във вторник, след като инвеститорите получиха новини за ръста на долара, както и за задълбочаване на конфликта в Египет след свалянето на доскорошния президент Мохамед Морси.

Въпреки че Египет не е сред производителите на петрол, държавата контролира Суецкия канал – връзката между Средиземно и Червено море. Африканската страна се счита за ключов транспортен маршрут на суров нефт в посока Европа и Северна Америка.

"Последните събития около египетските управляващи, както и продължаващата гражданска война в Сирия, провокират допълнително неспокойство сред инвеститорите", каза главният инвестиционен стратег в BlackRock Рус Кьостерих в понеделник, цитиран от MarketWatch.

"Политическите и терористичните рискове вече са засегнали производството на петрол в няколко страни, в това число Нигерия, Иран и Ирак", отбеляза експертът. "За щастие, увеличеното производството в САЩ компенсира тези загуби, но цените на петрола продължават да пълзят нагоре. По-нататъшно нарушаване на производството вероятно ще ги изпрати още по-нависоко", коментира още той.

Цената на петрола скочи със 7 на сто през изминалата седмица след началото на политическите вълнения в Египет. В понеделник временният президент Адли Мансур обяви, че променената от предшественика му конституция трябва да мине национален вот за одобрение в рамките на следващите 5 месеца. Новите президентски и парламентарни избори пък най-вероятно ще се проведат в началото на 2014 г.

Наблюдавайки случващото се в Близкия изток, инвеститорите са в очакване и на седмичните данни за доставките на суров петрол в САЩ.

Експертите от Citi Futures обявиха, че очакват в данните за седмицата до 5 юли да се забележи известно възстановяване на вноса в САЩ от Канада. Въпреки това те предвиждат по-нататъшен общ спад на запасите от около 4 млн. барела до общо 6 млн. барела.

Щатската Администрация за енергийна информация (ЕIA) оповести през изминалата седмица, че доставките на „черно злато“ са спаднали с 10,3 млн. барела за седмицата до 28 юни – повече от три пъти над очаквания от анкетираните от Platts анализатори резултат.

При търговията с други енергийни суровини търгуваният на Лондонската борса сорт брент с доставка през август поевтинява с 0,12 долара, или 0,11 на сто, до 107,31 долара за барел.

Цената на природния газ е надолу с 1 цент до 3,73 за 1 млн. BTU (британски термични единици). Фючърсите върху бензина и дизела с доставка през август от своя страна запазват цените си, търгувайки се съответно за 2,88 и 2,98 долара за галон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Аре сега да видим посе^рковците с двойния аршин от Америка и ЕС как ще подходят към Египет! В Сирия ще подкрепяме ислямистите срещу армията, а в Египет - обратното! хаха... И ако между правителствата на Сирия и Египет се породи естествен стремеж за солидарност под общата угроза? Защото бойчета на Аллаха от Сирия вече са командировани в Египет и първите въоръжени нападения срещу армията са факт!А на това как ще погледнат върлите поддръжници на бунтовниците в Сирия от ЕС:"Ерусалим. Израел е поискал от САЩ да не замразяват военната помощ за Египет след свалянето на президента Мохамед Мурси от египетската армия, предаде АФП.Искането на Израел е свързано с американски закон, който забранява отпускането на финансова помощ за режим, установен след държавен преврат.Според израелското държавно радио израелски лидери са притиснали Вашингтон да не блокира военната си помощ за Египет, която годишно възлиза на 1,3 милиарда долара."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още