IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изминалата седмица с разнопосочни сигнали за търсенето на енергийни суровини

По-добрите от очакваното данни за икономиката на САЩ провикираха смесени чувства сред инвеститорите

11:55 | 08.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Изминалата седмица с разнопосочни сигнали за търсенето на енергийни суровини

Фючърсите върху златото и среброто поевтиняха рязко в петък, след като по-добрите от очакваното данни за заетостта в САЩ повишиха надеждите, че Федералният резерв ще започне поетапно ограничаване на месечната си програма за изкупуване на активи.

Движението на цената на златото през тази година до голяма степен е продиктувано от сигналите от страна на Фед дали централната банка ще сложи край на 85-милиардните си месечни покупки на държавни облигации.

Фючърсите върху златото с доставка през август, търгувани на Comex подразделението на Нюйоркската фондова борса, поевтиняха с 2,4 на сто в петък, приключвайки седмицата при цена от 1 221,95 долара за тройунция.

По-рано през сесията цената на благородния метал падна до дневно дъно от 1 207,25 долара за тройунция – най-ниското ниво от 28 юни насам. Стойността намери подкрепа при 1 180,35 долара за тройунция при 34-месечно дъно на съпротивата от 1 249,75 долара.

Цената на златото се понижи с близо 27% от началото на година, отбелязвайки най-големия годишен спад от 1981 г. насам на фона на спекулациите, че Фед ще започне излизане от своята програма за стимулиране на икономика още през тази година.

Евентуалните действия на Фед биха нанесли тежък удар на злато. Търсенето на метали от страна на инвеститорите процъфтява във времената когато налице са сериозни инфлационни рискове от свободните парични политики.

Щатското министерство на труда заяви в петък, че икономиката е добавила 195 000 работни места през юни – с 30 000 повече от предварителните прогнози. Резултатът за май бе ревизиран нагоре с 20 000 до 195 000 работни места, докато цифрата за април бе покачена от 149 000 до 199 000. Темпът на основната безработицата от своя страна остана непроменен на ниво от 7,6% през последния месец.

Фючърсите върху среброто с доставка през септември поевтиняха с 4,3% в петък, приключвайки седмицата при 18,86 долара за тройунция. Суровината загуби 3,9% на седмична база, отбелязвайки трета поредна седмица на спад.

Стойността на медта с доставка през септември бе надолу в петък с 3,3%, за да затвори седмицата на ниво от 3,069 долара за паунд. Въпреки песимистичните резултати в петък, благородният метал добави 0,35% на седмична база.

Търгуваните на Нюйоркската борса петролни фючърси завършиха петъчната сесия на най-високото си ниво от май 2012 г. насам на фона на добрите икономически данни за икономиката на САЩ. Ръстът бе подкрепен от притесненията на инвеститорите за евентуално прекъсване на доставките от Близкия изток на фона на политическата криза в Египет.

Цената на суровия петрол WTI с доставка през август добави 2,2% в петък, приключвайки втората седмица на юни при ниво от 103,48 долара за барел. По-рано през деня цената на „черното злато“ нарасна до сесиен връх от 103,49 долара за барел – най-добрият резултат от 3 май 2012 г. насам.

На седмична база петролните фючърси поскъпнаха с 6,9%, което е най-големият седмичен аванс от февруари 2011 г. насам.

Пазарните участници изразиха загриженост, че ескалиращото напрежение в Египет ще доведе до затварянето на Суецкия канал. Транспортната мрежа превозва около 2 млн. барела суров петрол на ден от Северна Африка до САЩ.

В своя доклад за 2012 г. американската Администрация за енергийна информация (EIA) определя Суецкия канал като един от седемте най-важни транзитни пътища за суровината.

Цената на търгувания на Лондонската борса сорт Брент с доставка през август скочи с 2 на сто в петък, завършвайки седмицата на ниво от 107,71 долара за барел. По-рано през сесията енергийната суровина поскъпна до дневен връх от 107,88 долара за барел – най-високото ниво от 4 април.

Суровината добави 5,3% на седмична база, а спредът между брента и суровия петрол WTI достигна 4,23 долара за барел.

Разликата между контрактите се сви до най-ниското си ниво от декември 2010 г. по-рано през седмицата на фона на подобряването на производствените перспективи в Северно море, както и сигналите за намаляващите запаси в Кушинг, Оклахома – основният разпределителен център на суровината в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още