IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчението около сирийския конфликт натисна надолу цената на петрола

Лекият американски суров петрол поевтиня под 109 долара за барел, а сортът брент се котира малко над 115 долара

22:47 | 29.08.13 г. 1
Облекчението около сирийския конфликт натисна надолу цената на петрола

Цената на лекия американски суров петрол отстъпи от достигнатия двугодишен връх, след като перспективите за незабавна атака срещу Сирия избледняха, а по-добрата от очакваното ревизия на данните за икономическия растеж в САЩ през второто тримесечие засилиха спекулациите, че Федералният резерв ще започне бързо да оттегля ликвидност, предаде Bloomberg.

Президентът на САЩ Барак Обама съобщи днес, че още не е взел решение дали да започне атаката срещу Сирия. Същевременно Франция и Великобритания решиха да изчакат резултатите от разследването на ООН за употребата на химическо оръжие в страната. Така Вашингтон със сигурност ще изчака съюзниците си, преди да реши дали да действа в тази ситуация.

В края на сесията на стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец октомври отписаха 1,3 долара, или 1,2%, до 108,8 долара за барел, след като в сряда цената надвиши 110 долара заради напрежението около Сирия.

Октомврийските контракти на сорта брент поевтиняха днес в Лондон с 1,45 долара, или 1,2%, до 115,16 долара за барел, след като в предходната сесия поскъпнаха с 2 процента.

Сирия граничи с Ирак и е близко до Иран – две от най-големите държави-производителки на петрол, членове на ОПЕК, изчислява информационната агенция. Самата Сирия е добила през миналата година под 1% от количествата черно злато, произведени в Близкия Изток.

Близкоизточните страни обаче са допринесли за 35% от световните добиви на петрол през първото тримесечие на годината, сочат данни на Международната енергийна агенция.

“Пазарите в момента не преживяват сериозно изтегляне на средства, тъй като трейдърите изчакват допълнителни новини за евентуална военна намеса в Сирия”, коментира Тим Еванс, енергиен анализатор в Citi Futures Perspective.

“Заплахата за военни действия на западните държави в Сирия все още не е отминала, но по-голямата част от риска вече е отразена в цените”, допълва и Фауад Разакзада, технически анализатор в GFT Markets, цитиран от marketwatch.com.

Същевременно цената на златото се понижи за втора поредна сесия също заради опасенията около ситуацията в Сирия и по-силните позиции на долара, както и по-добрите данни за американската икономика.

Златото със срок на доставка месец декември поевтиня с 5,9 долара, или 0,4%, до 1 412,5 долара за тройунция. Според анализатори потенциалната атака срещу Сирия ще има краткосрочно отражение на пазара и вниманието на трейдърите отново ще се насочи към срещата на Федералния резерв през септември. Преди това обаче инвеститорите ще трябва да оценят данните за пазара на труда в Щатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Стига с този нефт де! При реална цена около 48-50 лева за барел ни съдират кожите!? И на тях лакомията им няма засищане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още