IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото продължава да потъва

Благородният метал поевтиня с над 2% в предходната седмица, от началото на годината спадът на котировките надхвърля 23%

08:35 | 07.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на златото продължава да потъва

Фючърсните контракти върху златото затвориха търговията в петък със спад на фона на продължаващите дебати между водещите политически лидери в САЩ. Цената на благородния метал с доставка през декември се сви с 0,6% до 1 309,90 долара за тройунция в края на сесията.

В предходната сесия суровината се смъкна с 0,25 на сто до 1 317,60 долара за тройунция в четвъртък.

Загубите в четвъртък и петък спомогнаха за седмичния спад на в цената на метала, който поевтиня с общо 2,18% за петте търговски сесии в предходната седмица. Новата седмица пък започва с леко посишение - 0,35 на сто до 1314,50 долара за тройунция.

Цената на златото попадна под натиск, след като щатският долар подобри позициите си спрямо основните конкуренти валути. По този начин деноминираните в зелените пари стоки, като жълтия метал, станаха по-скъпи и съответно по-малко атрактивни за притежателите на други парични средства.

Доларовият индекс ICE, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, напредна с 0,47% на седмична база 80,24 пункта.

Председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър обяви в петък, че републиканците няма да подкрепят предложения от демократите бюджет и поиска съкращаване на разходите в замяна на повишаване на тавана на дълга.

Пазарните участници бяха колебливи в последните дни, обмисляйки какво въздействие ще окаже политическата безизходица във Вашингтон върху преговорите за повишаване на дълговия лимит, който според представители на финансовото министерство ще бъде достигнат на 17 октомври.

Публикуването на дългоочакваните данни за заетостта извън селскостопанския сектор в САЩ за септември бе отложено поради блокажа на правителството, като нова дата за оповестяване на доклада не бе дадена.

През предстоящата седмица инвеститорските погледи ще бъдат насочени и към нови сигнали от лидерите на Федералния резерв за бъдещето на количествените улеснения. Централната банка ще проведе следващото си редовно заседание на 29-30 октомври, на което ще бъде преразгледано състоянието на икономиката.

Златото поевтинява с близо 23% от началото на календарната година. Търговците очакваха, че подобряването на американската икономика ще доведе до свиване на стимули, което ги накараха да пренасочат вложенията си в по-високо рискови активи.

При търговията с други благородни метали среброто с доставка през декември поевтиня с 0,15% в петък, за да затвори седмицата на ниво от 21,75 долара за тройунция. Контрактите върху метала изгубиха 0,5% в предходната сесия.

На седмична база фючърсите върху среброто поевтиняха с 0,35%, постигайки четвъртата си поредна седмична загуба.

Медта с доставка през декември поскъпна с 1% в края на последната сесия, затваряйки седмицата на ниво от 3,301 долара за паунд. В четвъртък фючърсите изгубиха 1,45 на сто.

Цената на червения метал намаля с 0,85% на седмична база, основно поради нарастващите опасения, че спирането на дейността на правителството в САЩ ще засегне растежа на първата по сила икономика в света през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още