IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MAE повиши очакванията си за търсенето на петрол до края на годината

Прогнозното търсене бе повишено до 1 млн. барел на ден

18:08 | 11.10.13 г.
MAE повиши очакванията си за търсенето на петрол до края на годината

Международната агенция по енергетика (МАЕ) повиши прогнозата си за търсенето на петрол през настоящата година с оглед на добрите перспективи пред европейска икономика и очакваната по-висока консумация в останалите региони на света.

В своя месечен доклад за глобалния петролен пазар от агенцията посочват, че очакват търсенето на суровината да се покачи до 1 млн. барела на ден през 2013 г., или със 100 000 повече спрямо предходната прогноза.

Очакванията за търсенето на петрол през 2014 г. бяха потвърдени на ниво от 1,1 млн. барела на ден.

Независимо от това, МАЕ също така предупреди за значителни рискове, свързани с евентуална икономическа криза в резултат на политическата ситуация в САЩ и рязкото обезценяване на валутите на развиващите се пазари. По думите на експертите тези фактори могат да доведат до неосъществяване на настоящите прогнози.

Въпреки че МАЕ очаква кризата с блокирането на администрацията в САЩ да бъде разрешена скоро, агенцията предупреди, че възможността за забавяне на повишаването на тавана на дълга може да има голямо негативно влияние върху търсенето на суровината.

"Значителното влошаване на доверието на бизнеса и потребителите може да унищожи макроикономическа инерция, необходима за задвижване на допълнителен растеж на търсенето на петрол през 2014 г.", посочват експертите от МАЕ.

В същото време сериозна заплаха за глобалните доставки продължава да представлява политическата нестабилност в Близкия Изток и Северна Африка.

Според МАЕ доставките на петрол от страните от ОПЕК са намалели с 645 000 барела на ден през септември, достигайки най-ниското си ниво от октомври 2011 г. Спадът е бил продиктуван от факта, че доставките от Саудитска Арабия са отстъпили в трети пореден месец. Негативен ефект са оказали и модернизацията на пристанищата в Южен Ирак и размириците в Либия.

Производството на петрол в Ирак е намаляло с 400 000 барела на ден до 2,82 млн. барела на ден – най-ниското ниво в последните 18 месеца. Либийските доставки пък са паднали с 300 000 барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още