IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP повишава дивидента, след като печалбата надхвърли прогнозите

Петролният гигант ще продължи да се освобождава от активи, които не са свързани с основната му дейност

10:55 | 29.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
BP повишава дивидента, след като печалбата надхвърли прогнозите

Британският петролен гигант BP обяви, че повишава разпределяния дивидент с 5,6%, след като печалбата на компанията за третото тримесечие надхвърли прогнозите благодарение на „силния оперативен напредък“ и „съсредоточаването върху дисциплинирани инвестиции“, както ги определи главният изпълнителен директор Боб Дъдли, цитиран от BBC.

Печалбата за третото тримесечие с отчитане на измененията в пазарната цена на запасите е достигнала 3,7 млрд. долара, докато анализатори, анкетиран от Ройтерс, очакваха печалба от 3,17 млрд. долара.

Оперативните парични потоци за тримесечието са 6,3 млрд. долара, като Дъдли посочи, че целта на компанията по този показател за 2014 г. се изпълнява според графика.

„Силният оперативен напредък, на който ставаме свидетели във всички подразделения на групата, съчетан със съсредоточаването ни върху дисциплинираното инвестиране, подчертават увереността ни в дългосрочното устойчиво увеличаване на свободните парични потоци и ни дава възможност да повишим сумата за разпределяне сред акционерите“, подчертава той в съобщение на компанията.

Главният изпълнителен директор добавя, че BP възнамерява да запази програмата си за концентриране на своя бизнес портфейл около ключовите активи и стратегическите си силни страни в световен мащаб, и че очаква да се освободи от активи на обща стойност 10 млрд. долара до края на 2015 г.

Печалбата на компанията нараства в сравнение с отчетените 2,7 млрд. долара през второто тримесечие, но остава под тази за първото, когато бе 4,2 млрд. долара.

От BP  обявиха, че 19,3 млрд. долара от фонда за компенсиране на щетите за разлива на петрол в Мексиканския залив от 2010 г., който е в размер на 20 млрд. долара, вече са изплатени или получателят им е определен.

През октомври компанията извоюва съдебно решение за затягане на стандартите при оценяване на жалбите за компенсации, което може да ѝ спести милиарди долари допълнителни разходи. Тя е свила резервите си за подобни претенции до 9,2 млрд. долара и планира да продължава да ги коригира в бъдеще според развитието на съдебните процеси, по които е страна.

До момента общите разходи на BP, свързани с разлива на петрол в Мексиканския залив, са достигнали 42,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още