IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron и полската PGNiG ще проучват съвместно за шистов газ

Компаниите са подписали меморандум за разбирателство, който през следващата година може да прерасне в обвързващо споразумение

18:45 | 12.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Chevron и полската PGNiG ще проучват съвместно за шистов газ

Chevron постигна предварително споразумение с полската държавна петролна и газова компания PGNiG, съгласно което двете фирми могат съвместно да проучват за шистов газ в югоизточната част на страната, предава Ройтерс.

Меморандумът за разбирателство, подписан днес, може да доведе и до подписването на обвързващо споразумение през следващата година, уточняват от полската компания.

Съгласно договорката двете компании ще сформират джойнт венчър, към който ще бъдат прехвърлени лицензите за проучване, които имат фирмите. Chevron и PGNiG ще имат равни дялове в новата компания (50:50), уточнява информационната агенция.

Сътрудничество има за цел да увеличи икономиите от мащаба чрез споделяне на риска и разходите за проучване, допълват от PGNiG.

Полша се опитва да разработи пазара на неконвенционални горива и да се превърне в по-атрактивна дестинация за потенциални инвеститори. Страната ще приеме скоро и специално законодателство, с което ще регулира проучването и добива на шистов газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още